Μπορεί τα οφέλη από την άσκηση να είναι γνωστά και αποδεδειγμένα εδώ και πολλά χρόνια, παρόλα αυτά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας είναι η σωματική αδράνεια. Οι γρήγοροι ρυθμοί της  καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις αφήνουν τις περισσότερες φορές σε δεύτερη μοίρα την άθληση. Η σωματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει μόνο ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο αλλά οποιαδήποτε μορφή κίνησης στην καθημερινότητα του καθενός. Η υιοθέτηση μιας ήπιας σωματικής δραστηριότητας που κυμαίνεται από ένα απλό περπάτημα μέχρι ένα πιο χαλαρό jogging θα συμβάλλει  στον έλεγχο του σωματικού βάρους καθώς και στην προάσπιση της γενικότερης υγείας του οργανισμού.

Γιατί να ενσωματώσεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου;

1. Απώλεια και έλεγχος σωματικού βάρους

Η καθημερινή άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή οδηγεί σε μια μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους και ιδιαίτερα λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αύξηση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα που πραγματοποιούσαν καθημερινά για τουλάχιστον 60 λεπτά ένα ήπιας έντασης περπάτημα κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια σωματικού βάρους που είχε επέλθει.

2. Θωράκιση ανοσοποιητικού συστήματος 

Η άσκηση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες βελτίωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων. Ακόμη και ένα περπάτημα μέτριας έντασης 30-45 λεπτά καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιου είδους αποτέλεσμα.

3. Αποφυγή εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων 

Οποιαδήποτε μέτριας μορφής σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξησης της ευαισθησίας της ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, για κάθε ώρα έντονου περπατήματος μειώνεται ο κίνδυνος κατά 34%.

4. Βελτίωση της διάθεσης 

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση ορμονών από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση. Συγκεκριμένα, η έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο συνδέεται με την ευχάριστη διάθεση και ως επακόλουθο με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Τέτοιου είδους ορμόνες είναι η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

5. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα

Η θετική διάθεση που πηγάζει από την άσκηση και συνεπώς το αίσθημα της ικανοποίησης του ατόμου αποτελούν στοιχεία για την παραγωγή σωματικής και ψυχολογικής ενέργειας. Οποιαδήποτε μορφής σωματική δραστηριότητα καθιστά τον ασκούμενο περισσότερο κινητικό και λειτουργικό μέσα στην ημέρα καθώς και  περισσότερο παραγωγικό ακόμη και στον τομέα της εργασίας.

Πως να εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητα μου;

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση αποτελεί μέρος της σωματικής δραστηριότητας. Επομένως, η φυσική δραστηριότητα δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τα ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο ή το τρέξιμο αλλά και από άλλες μικρότερες ασχολίες, όπως είναι η κηπουρική, το περπάτημα ή και οι δουλειές του σπιτιού. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα θα καταφέρουν να εντάξουν την άσκηση στη ζωή σας χωρίς καθόλου κόπο. Για παράδειγμα, οι σκάλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη μετακίνηση σας με το ασανσέρ, οδηγώντας σε ανέβασμα των καρδιακών παλμών για λίγα λεπτά. Επιπλέον, η μεταφορά προς τη δουλειά εφόσον είναι εφικτό θα μπορούσε να γίνει με τα πόδια. Μετρήστε με τη βοήθεια ενός θερμιδομετρητή τα καθημερινά σας βήματα και στοχεύστε αρχικά στα 5000 βήματα την ημέρα.

Βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ διατροφής και άσκησης

Σε κάθε περίπτωση η άσκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου. Αυτή η οδηγία αφορά όχι μόνο τα άτομα που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική ή τον πρωταθλητισμό αλλά για τον καθένα που θέλει να εξασφαλίσει έναν υγιή οργανισμό. Μικρές αλλά σημαντικές διατροφικές συνήθειες είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 3-4 μερίδων φρούτων και λαχανικών και η αντικατάσταση των σιτηρών τροφίμων με τρόφιμα ολικής άλεσης. Επιπλέον,  η ύπαρξη ποικιλίας στα τρόφιμα καθώς και η προτίμηση των διατροφικών πηγών με λιγότερα κορεσμένα λίπη θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής διατροφής σε μεγάλο βαθμό. Γλυκά και τροφές με ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες καθώς αποτελούν χρήσιμες πηγές υδατανθράκων αν οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν την άσκηση επειδή προκαλούν έντονη υπεργλυκαιμία και αμέσως μετά υπογλυκαιμία, μειώνοντας την αθλητική απόδοση του ατόμου. Τέλος, η αναπλήρωση υδατανθράκων αμέσως μετά την άσκηση βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων γλυκογόνου στους μύες.

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μειώνει το κόστος οξυγόνου στην άσκηση, βελτιώνει την ικανότητα άσκησης και αυξάνει κατά 25% τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

Συμπερασματικά

Μέσα από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να επιφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία, τα οποία κυμαίνονται από την ψυχολογία του κάθε αθλούμενου μέχρι και την ουσιαστική απώλεια σωματικού βάρους. Η υιοθέτηση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για την εισαγωγή αυτής της φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, κάθε μορφής άσκηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Μην χάνετε άλλο χρόνο βρείτε το είδος άσκησης που σας ταιριάζει και κάντε το σύμμαχο για την υγεία σας!