Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί σε αρκετές γυναίκες ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα με το μεταβολισμό τους. Πρόκειται για διαταραχές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις αναπαραγωγικές ορμόνες αλλά και τις ορμόνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, την αποθήκευση λίπους και την όρεξη.  Είναι φανερό λοιπόν, ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες συνδέονται στενά με την προδιάθεση ή την πλήρη ανάπτυξη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνεπώς, η σωστή διατροφή αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του σώματος για την αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού.

Σύμφωνα με στατιστικά αποτελέσματα, μία στις δέκα γυναίκες εκδηλώνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου;

  • Ο άστατος κύκλος περιόδου
  • Η αυξημένη τριχοφυΐα
  • Η ακμή
  • Η αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακή παχυσαρκία)
  • Η αντίσταση στην ινσουλίνη

Που οφείλεται αυτή η ορμονική διαταραχή;

Παρόλο που η αιτία εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι πλήρως γνωστή φαίνεται πως πρόκειται για συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πρωταρχική αιτία στην εκδήλωση αυτού του συνδρόμου είναι ο  μειωμένος μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα και η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Οι γυναίκες με σύνδρομο PCOS συχνά διαπιστώνεται ότι έχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που πυροδοτεί τις διάφορες ορμονικές διαταραχές. Επιπλέον, το σωματικό βάρος της γυναίκας σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση του συνδρόμου. Το 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες τείνουν να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για πολυκυστικές ωοθήκες;

Η προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης ή πρόληψης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, δεδομένου ότι το πλεονάζον βάρος ενοχοποιείται για τα περισσότερα συμπτώματα του. Ακόμη και ένα μέτριο ποσοστό απώλειας βάρους (5-10% του συνόλου) μπορεί αποδεδειγμένα να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους, οι γυναίκες που εμφανίζουν πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.

Δίνουμε προτεραιότητα στις φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά τόσο στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους όσο και στην κατάλληλη παραγωγή ινσουλίνης. Εξαιρετικές επιλογές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τα χόρτα, οι φακές και οι ξηροί καρποί.

Επιλέγουμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Η κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγεί στη σταδιακή και ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει τροφές, όπως είναι όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες μη επεξεργασμένες τροφές. Αντίθετα, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση ρυζιού, πατάτας και ζυμαρικών.

Αποφεύγουμε τη κατανάλωση απλών σακχάρων

Στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών κρίνεται απαραίτητα η αποφυγή κατανάλωσης τροφών και ροφημάτων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, διότι επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση.

Αγαπάμε τις τροφές χαμηλές σε λιπαρά

Το σύνδρομο PCOS απαιτεί περιορισμό του ζωικού λίπους, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, στην μαγιονέζα και σε άλλα προϊόντα. Ταυτόχρονα, συστήνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, άπαχου κρέατος, ψαριών και πουλερικών.

Τηρούμε τον κανόνα των συχνών γευμάτων

Όλα τα παραπάνω θα μπορέσουν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο εάν ακολουθείται ο κανόνας των συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα. Έχει αποδειχτεί ότι η σωστή συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και σε μειωμένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε γυναίκες που εμφανίζουν συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί τρόπο ζωής για τις περισσότερες γυναίκες. Συγκεκριμένα, δεν περιορίζεται μόνο στις διατροφικές τους επιλογές αλλά έχει αντίκτυπο και σε άλλες πτυχές τις καθημερινότητας τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός κατάλληλης διατροφής και επαρκούς σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Προσπαθήστε λοιπόν, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μια μέτριας έντασης σωματική άσκηση, η οποία θα διαρκεί γύρω στα 45-60 λεπτά.

Μπορώ να χάσω τελικά βάρος έχοντας πολυκυστικές ωοθήκες;

Η δυσκολία στην απώλεια βάρους σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι ακόμα πλήρως επιβεβαιωμένη. Η τήρηση ενός σωστού προγράμματος διατροφής και η ένταξη της σωματικής άσκησης στη καθημερινότητα μπορούν να συντελέσουν, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, στην φυσιολογική απώλεια βάρους.

Συνοπτικά

Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια άμεση θεραπεία για τις πολυκυστικές ωοθήκες, καθίσταται δυνατό για μια γυναίκα να μειώσει τα συμπτώματά τους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Τα μόνο που πρέπει να κάνει είναι να υιοθετήσει το «τρίπτυχο της επιτυχίας»: υγιεινή διατροφή, συχνότητα γευμάτων, σωματική άσκηση.