Η λήξη των εορτών και ο ερχομός του νέου έτους αφυπνίζουν για τους περισσότερους από εμάς το αίσθημα της «καινούριας αρχής». Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό αφορά την επανένταξη σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς στις διακοπές τείνουμε να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα του υγιεινού φαγητού. Συνεπώς, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και εφόσον περάσουν οι ημέρες των γιορτών είναι σημαντικό να μπούμε ξανά σε ένα πρόγραμμα ακολουθώντας ορισμένα μικρά και εφικτά βασικά βήματα.

 

  1. ΜΗΝ ΕΣΤΙΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες από οικογενειακά τραπέζια και γευστικούς πειρασμούς και για αυτό αποτελούν περιόδους του χρόνου όπου μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ξεφύγουμε διατροφικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με το πέρας των εορτών να βλέπουμε μια αύξηση στην ζυγαριά. Η αλλαγή αυτή του βάρους ενδεχομένως να οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε κατακρατήσεις υγρών που κάνει το σώμα παρά στην αύξηση του λίπους. Γι’ αυτό το λόγο, στόχος θα πρέπει να είναι η εφαρμογή μικρών αλλαγών ώστε να  επιστρέψετε στη διατροφική σας ρουτίνα, αντί να ανησυχείτε μόνο για το νούμερο της ζυγαριάς.

  1. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Συνήθως προκειμένου να εξοικονομήσουμε θερμίδες μέσα στην ημέρα και να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στο προηγούμενο βάρος μας, παραλείπουμε βασικά γεύματα όπως είναι το πρωινό ή το βραδινό. Το πρωινό αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γεύματα που ενοχοποιούμε και παραλείπουμε μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας το οποίο συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου. Το στομάχι ξεκινά τη μέρα γεμάτο αποτρέποντας το αίσθημα της πείνας και του τσιμπολογήματος.  Η παράλειψη των βασικών γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με σκοπό την εξοικονόμηση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει τελικά στην υπερκατανάλωση φαγητού.

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα γιορτινά τραπέζια συνήθως αφήνουν πίσω τους όλα αυτά τα πλούσια και θερμιδογόνα γλυκά και εδέσματα (π.χ. βασιλόπιτα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα κα.).  Όσοι πιο πολλοί είναι οι διατροφικοί πειρασμοί στο σπίτι τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον καθένα από εμάς να επιστρέψει στις παλιές διατροφικές συνήθειες του. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό περιβάλλον μέσα στο σπίτι, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

  1. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια των γιορτών τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν την τιμητική τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και την επιστροφή στο κανονικό διατροφικό πρόγραμμα να ενταχθούν αυτές οι τροφές και πάλι ως σνακ μέσα στην ημέρα. Τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού μέσα στην ημέρα. Επίσης, θα βοηθήσουν στην επιστροφή της λειτουργία του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπρόσθετα, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με σύνθετους, όπως είναι η βρώμη, η κινόα, το πλιγούρι κ.α. θα ενισχύσουν την αίσθηση της πληρότητας του στομάχου.

  1. ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Τις γιορτές η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που καλό θα ήταν να υιοθετήσει κανείς με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι η προσπάθεια μείωση της πρόσληψη αλκοόλ και αναψυκτικών με ζάχαρη. Εξάλλου, τόσο το αλκοόλ όσο και τα αναψυκτικά με ζάχαρη παρέχουν κενές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη κατανάλωση νερού θα κρατήσει τον οργανισμό ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και θα ενισχύσει τις «καύσεις» του.

  1. ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ

Ένας από τους συχνότερους στόχους που θέτουμε με το ξεκίνημα της καινούριας χρονιάς είναι η συχνότερη άθληση. Ωστόσο, όπως η διατροφή, έτσι και οι στόχοι που αφορούν την άσκηση απαιτούν σωστό προγραμματισμό και οργάνωση προκειμένου να υλοποιηθούν. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας όσο είναι δυνατόν κάποια φυσική δραστηριότητα. Ακόμα και το απλό περπάτημα πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε ενεργή τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, ώστε να πραγματοποιεί τη καύση του λίπους που είναι απαραίτητη.

 

Συμπερασματικά

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμφίβολα αποτελούν ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας ακόμη και για τη διατροφή. Όμως τώρα που οι γιορτινές αυτές μέρες πέρασαν και η επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα είναι αναπόφευκτη, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αποτελεί ιδανική ευκαιρία για οργάνωση και τοποθέτηση έξυπνων και εφικτών στόχων ώστε η επιστροφή του σωματικού βάρους να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εύκολα.