Η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται για τους περισσότερους από εμάς ως ένα διάστημα ξεκούρασης με αρκετές συναντήσεις με συγγενείς και φίλους. Τα πλούσια εορταστικά εδέσματα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για αύξηση του σωματικού βάρους.  Ωστόσο, κλειδί στην υπόθεση δεν είναι η αποφυγή κατανάλωσης όλων των χριστουγεννιάτικων πιάτων και γλυκών αλλά η τήρηση ορισμένων βασικών διατροφικών συνηθειών που θα βοηθήσουν να μην δούμε αύξηση του δείκτη στη ζυγαριά.

 

Οι 6 «χρυσοί» κανόνες της διατροφής την περίοδο των Χριστουγέννων

Ξεκινάμε την ημέρα με ένα καλό πρωινό γεύμα

Το πρωινό και κατά την περίοδο των γιορτών συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το πρωί μαζί με εμάς ξυπνάει και ο οργανισμός μας. Η κατανάλωση ενός θρεπτικά σωστού και πλούσιου πρωινού βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους καθώς το σώμα αυξάνει τις καύσεις του μέσα στην ημέρα.

Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα μικρογεύματα

Η διατήρηση της κατανάλωσης ενδιάμεσων σνακ συμβάλλει στην ρύθμιση του αισθήματος της πείνας μέσα στην ημέρα μειώνοντας τα τσιμπολογήματα καθώς και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. H κατανάλωση φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων ως ενδιάμεσο σνακ δεν θα πρέπει να παραλείπεται λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Επιπλέον, καλή επιλογή αποτελούν τα κάστανα καθώς η λιποπεριεκτικότητα τους είναι αρκετά χαμηλή.

Καταναλώστε τα γλυκά με μέτρο

Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωμένα με πολλές θερμίδες. Από την βασιλόπιτα μέχρι και τους κουραμπιέδες οι θερμίδες που αποδίδονται ανά μερίδα είναι αρκετές καθώς επίσης και η περιεκτικότητα τους σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, τα μελομακάρονα και η μηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις λιγότερο θερμιδογόνες επιλογές. Απολαύστε τα γλυκά των εορτών χωρίς άγχος και φόβο χωρίς όμως να το παρακάνετε με την κατανάλωση τους.

Παραμείνετε δραστήριοι

Είτε ο στόχος είναι η διατήρηση είτε η μείωση του βάρους, το μυστικό βρίσκεται στην ενεργειακή δαπάνη αυτών των ημερών. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο των χριστουγεννιάτικων διακοπών και διατηρήστε ή αυξήστε τη καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα. Ακόμα και το απλό περπάτημα πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε ενεργή τη λειτουργία του μεταβολισμού σας και επιτρέπετε ταυτόχρονα στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί τις ημέρες των εορτών χωρίς να χάσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Οργάνωσε το πιάτο σου

Είτε βρίσκεσαι ήδη στο τραπέζι είτε είσαι μπροστά από ένα μπουφέ η λύση είναι στην οργάνωση του πιάτου. Ξεκινώντας να οργανώνεις το πιάτο σου από τη σαλάτα δίνεις τη δυνατότητα να οριοθετήσεις στη συνέχεια το χώρο που θα πιάσουν τα υπόλοιπα τρόφιμα. Χώρισε το πιάτο σου σε δυο μεγάλα μέρη, όπου το ½ του πιάτου αντιστοιχεί στην στα λαχανικά, δηλαδή στις φρέσκες ή βραστές σαλάτες. Το υπόλοιπο ½ του πιάτου χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα, όπου το ένα αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε μορφή πρωτεΐνης (ψάρι, κρέας, τυρί, αυγό) και το άλλο σε αμυλούχα συνοδευτικά (πατάτα, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά).  Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων αλλά και το ίδιο το άτομο έχει επίγνωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνει.

Δώσε βάση και στην κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί σήμα κατατεθέν για οποιοδήποτε εορταστικό τραπέζι ως συνοδευτικό του γεύματος. Οποιοδήποτε ποτό και αν διαλέξει κανείς το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο. Για να υπάρχει ένας έλεγχος στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε, κρατήστε εξίσου ένα γεμάτο ποτήρι με νερό και χρησιμοποιήστε το εναλλάξ με το αλκοόλ. Επιλέξτε το ποτήρι με το νερό για να ξεδιψάσετε με το γεύμα και κρατήστε το ποτό για την απόλαυση. Κάποια αλκοολούχα ποτά που χρησιμοποιούνται συχνά τις γιορτινές αυτές ημέρες είναι τα εξής:

ΠΟΤΟ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΘΕΡΜΙΔΕΣ (KCAL)
Ουίσκι (45ml) 125
Βότκα (45ml) 125
Τζιν (45ml) 118
Τεκίλα (45ml) 119
Γλυκιά σαμπάνια (100ml) 140

Συμπερασματικά

Οι γιορτές λοιπόν έρχονται και μπορείτε να τις ευχαριστηθείτε χωρίς φόβο και άγχος για τη διατροφή. Η συμμόρφωση με τους παραπάνω εύκολους κανόνες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας στα όρια που επιθυμείτε. Με αυτό τον τρόπο η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα θα μοιάζει πιο λαχταριστή από ποτέ, ενώ οι δίπλες και τα μελομακάρονα θα καταναλωθούν χωρίς ενοχές.