Είναι ευρέως γνωστό πως η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού είναι το κλειδί για ένα υγειές σώμα καθώς η έλλειψη της έχει συσχετιστεί με μειωμένη λειτουργικότητα του μεταβολισμού, του γαστρεντερικού συστήματος και με ξηρότητα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στους όρους «αποτοξίνωση» και «νερό αποτοξίνωσης». Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας θεωρούν ότι η προσθήκη άλλων συστατικών μέσα στο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού με τελικό στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από την ιδέα του νερού αποτοξίνωσης;

Οι συστάσεις αναφέρουν την ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 9 ποτηριών νερού για τις γυναίκες και 13 ποτηριών για τους άντρες.  Η διαφορά κατανάλωσης έγκειται στο γεγονός ότι οι άντρες έχουν περισσότερη άλιπη μάζα σώματος, η οποία συγκρατεί νερό, επομένως έχουν περισσότερες ανάγκες σε νερό συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τι είναι το detox water;

Το detox water ή νερό αποτοξίνωσης είναι πόσιμο νερό στο οποίο έχουν εγχυθεί για αρκετή ώρα διάφοροι συνδυασμοί από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα. Στην πραγματικότητα με αυτό το τρόπο το νερό αρωματίζεται και είναι πιο ευχάριστο ως προς τη γεύση και την οσμή. Η κύρια διαφορά μεταξύ των χυμών και του νερού αποτοξίνωσης είναι ότι πραγματοποιείται έγχυση των επιπλέον συστατικών αντί για πολτοποίηση. Έτσι, δεδομένου ότι το νερό αποκτά μόνο γεύση καταλήγει να έχει ελάχιστες έως και μηδενικές θερμίδες. Συνήθως τέτοιου είδους εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης συστήνονται σε άτομα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν νερό μέσα στην ημέρα ή σε εκείνους που καταναλώσουν αρκετά ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη με σκοπό να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Η παρασκευή του νερού αποτοξίνωσης είναι αρκετά απλή και μπορεί κανείς να το φτιάξει στο σπίτι αξιοποιώντας οποιαδήποτε φρούτα, λαχανικά και βότανα της αρεσκείας του. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα φρούτα και τα λαχανικά να κοπούν σε μικρά κομμάτια, κύβους ή φέτες και να προστεθούν σε ζεστό ή κρύο νερό. Συστήνεται η παραμονή των συστατικών να μην ξεπερνά  τις 12 ώρες καθώς θα αρχίσει η αποσύνθεσή τους. Όσο περισσότερα είναι τα συστατικά που προστίθενται, τόσο πιο έντονη είναι η τελική γεύση. Αρκετά δημοφιλείς συνδυασμοί είναι οι εξής:

  • Αγγούρι με μέντα
  • Λεμόνι με τζίντζερ
  • Βατόμουρα με πορτοκάλι
  • Λεμόνι με πιπέρι καγιέν
  • Λεμόνι με λάιμ
  • Φράουλες με βασιλικό
  • Μήλο με κανέλα

 

Πως το σώμα πραγματοποιεί την αποτοξίνωση;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μία εξαιρετική «μηχανή», τόσο καλά σχεδιασμένη ώστε να επιτρέπει την ομαλή αποτοξίνωση του. Ο όρος «αποτοξίνωση» αναφέρεται στην αποβολή των τοξινών που παράγονται από το μεταβολισμό του φαγητού, από την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και κάποιων άγνωστης προέλευσης. Για αυτή τη διαδικασία υπεύθυνοι είναι οι νεφροί, το συκώτι, οι πνεύμονες, το δέρμα και το γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αποτοξίνωση και το είδος των τοξινών που απαιτείται να απομακρυνθούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή σκεύασμα που να συμβάλλει στη διαδικασία. Έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εφοδιάζουμε το σώμα με πληθώρα φρούτων, λαχανικών, καλών λιπαρών από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς καθώς και άπαχη πρωτεΐνη από τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο και το ψάρι με σκοπό να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο διατροφικό οδηγό για μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή.

 

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από το νερό αποτοξίνωσης;

Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Μπορεί να ονομάζεται νερό αποτοξίνωσης αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτοξινώνει τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται φυσιολογικά όπως ήδη αναφέρθηκε από τους νεφρούς, το συκώτι, το γαστρεντερικό, τους πνεύμονες και το δέρμα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή τη λειτουργία του. Υπάρχουν αρκετά ροφήματα για αποτοξίνωση του οργανισμού στην αγορά αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση τοξινών εκτός από το απλό νερό.

Ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού

Η ποσότητα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που προστίθενται στο νερό από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τόσο μικρή που δεν επαρκεί ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το νερό αποτοξίνωσης βοηθά το ανοσοποιητικό.

Μείωση σωματικού βάρους

Το νερό είναι γεγονός πως είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και όλων των βιοχημικών διεργασιών που επιτελεί το σώμα καθημερινά. Μία από αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες είναι και ο μεταβολισμός, δηλαδή η διάσπαση των τροφών για την παραγωγή ενέργειας. Η επαρκής πρόσληψη νερού φαίνεται πως βοηθάει στις καύσεις του μεταβολισμού αυξάνοντας τη διάρκεια και την ταχύτητα τους για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του. Συνεπώς, η γενικότερη κατανάλωση νερού βοηθά στην απώλεια του σωματικού βάρους. Ο εμπλουτισμός του με διάφορα επιπλέον συστατικά δίνει μια πιο ευχάριστη νότα στην κατανάλωση του και αποτελεί εναλλακτικό τρόπο ενυδάτωσης με λιγότερες θερμίδες έναντι των χυμών και των αναψυκτικών

Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας

Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά σε μεγάλο βαθμό την επαναφορά της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Ωστόσο, εάν η όψη της επιδερμίδας μια ξηρή όψη επιδερμίδας δεν οφείλεται μόνο σε έντονη αφυδάτωση αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα το κλίμα του περιβάλλοντος, η χρήση αντισηπτικών, οι δερματοπάθειες κ.ά.. Συνεπώς, το νερό αποτοξίνωσης δε μπορέσει από μόνο του να μεταβάλλει την όψη της επιδερμίδας.

Εξισορροπεί το pH

Τα αλκαλικά τρόφιμα και ποτά πιστεύεται ότι μέσα από τη δημιουργία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι ή και στο αίμα μπορούν να μεταβάλλουν το pH και να αποτρέψουν τον οργανισμό από μολύνσεις και ασθένειες. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το νερό αποτοξίνωσης θεωρείται επίσης μια τέτοια αλκαλική τροφή. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι κανένα αλκαλικό τρόφιμο δεν μπορεί να αλλάξει το pH του σώματος και αυτό συμβαίνει γιατί το pH είναι τόσο κρίσιμο για τη διατήρηση της ισορροπίας που αν ήταν τόσο εύκολο να μεταβληθεί θα κινδύνευε άμεσα η υγεία μας. Ως εκ τούτου παραμένει μύθος ότι η κατανάλωση νερού αποτοξίνωσης εξισορροπεί το pH.

Συμπερασματικά

Το detox water αποτελεί μια ιδανική λύση για ενναλακτικό τρόπο ενυδάτωσης μέσα στη ημέρα. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί σχετικά με τις ιδιότητες και τα οφέλη του απέναντι στην υγεία κρύβουν αρκετούς μύθους. Η αποτοξίνωση του σώματος γίνεται φυσικά από το ίδιο μέσω ειδικών μηχανισμών και οργάνων. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αυτών. Το νερό αποτοξίνωσης αποτελεί απλώς έναν ευχάριστο τρόπο ενυδάτωσης του οργανισμού και εμπλουτισμού της διατροφής με φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα.