Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης της υγείας και συχνά το πρώτο σημείο που αποκαλύπτει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας του δέρματος. Αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι μεταξύ άλλων η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι συστατικά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής και συμβάλλουν στην εξασφάλιση ενός υγιούς δέρματος.
Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου για να έχω υγιές δέρμα;
Επαρκής ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος. Το δέρμα χρειάζεται την κατάλληλη κατανάλωση υγρών για να λειτουργεί σωστά και να παραμένει απαλό, ελαστικό και λαμπερό. Η επαρκής ενυδάτωση λοιπόν βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και κατ΄ επέκταση στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του. Από την άλλη πλευρά η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του δέρματος και στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Η συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες. Ωστόσο, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού ανέρχεται στα 2,5 L για τους ενήλικες άντρες και στα 2 L για τις ενήλικες γυναίκες.
Κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών
Με το πέρας της ηλικίας οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να καθυστερήσουν το ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος. Παράλληλα προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις δραστικές μορφές οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση, να οδηγήσουν στην εμφάνιση φλεγμονής και κατ΄ επέκταση στην απώλεια της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι προσλαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής μας μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις καταστροφικές επιδράσεις των δραστικών μορφών οξυγόνου και να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματος.
Μερικά από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που συναντάμε στα τρόφιμα είναι:
- Βιταμίνη C: Συναντάται σε μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως είναι πορτοκάλι, φράουλες, λάχανο, κουνουπίδι, καρότο, λεμόνι κ.α.
- Βιταμίνη Ε: Συναντάται σε φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο), ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια) και σπόρους (π.χ. σουσάμι, λιναρόσπορος).
- Καροτενοειδή: Συναντώνται σε μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως είναι τα καρότα και οι γλυκοπατάτες
- Πολυφαινόλες: Συναντώνται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, στο πράσινο τσάι, στη μαύρη σοκολάτα και στο ελαιόλαδο
Επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και για αυτό βοηθούν ιδιαίτερα στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Αυτή η δράση τους αποδίδεται στην παραγωγή ενδιάμεσων φλεγμονωδών μεσολαβητών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος. Επίσης, συμβάλλουν στην συνοχή και ακεραιότητα του δέρματος λειτουργώντας ως βασικό συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού φραγμού του δέρματος, βοηθώντας παράλληλα στην αποφυγή της απώλειας υγρασίας. Αυτό διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό, μειώνοντας τη ξηρότητα.
Έμφαση στην κατανάλωση βιταμίνης C
Η βιταμίνη C αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο αποτελεί συστατικό του συνδετικού ιστού του δέρματος που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και τη συνοχή του. Χάρη στην παραπάνω ιδιότητα, πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως «αντιγηραντική βιταμίνη» και για αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε συμπληρώματα για την υγεία του δέρματος, καθώς και σε καλλυντικές αντιγηραντικές – αντιρυτιδικές κρέμες για το πρόσωπο.
Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α
Η βιταμίνη Α συμβάλει στην ακεραιότητα των επιθηλιακών κυττάρων. Τα επιθηλιακά κύτταρα καλύπτουν όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες του σώματος μας, λειτουργώντας ως φραγμός για την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών. Δεδομένου ότι η επιδερμίδα αποτελείται από επιθηλιακά κύτταρα, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, η ντομάτα, το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.
Συμπερασματικά
Η υγεία του δέρματός μας δεν επηρεάζεται μόνο από τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε αλλά και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Καταναλώνοντας μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα «καλά» λιπαρά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία μπορούμε να ενισχύσουμε την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Επίσης, βασικό σημείο κλειδί για να υποστηρίξουμε την υγεία του δέρματός μας είναι η επαρκής ενυδάτωση. Συνεπώς, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή τόσο στις διατροφικές μας επιλογές όσο και στην πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούμε να διατηρήσουμε ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.