Για τους περισσότερους γονείς η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από ένα μεγάλο κύμα άγχους αναφορικά τόσο με τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών όσο και με τη διατροφική τους συμπεριφορά στο περιβάλλον αυτό. Το σχολείο αποτελεί το βασικό καθημερινό περιβάλλον των παιδιών και η πρόσβαση στα σχολικά κυλικεία διαμορφώνει τις διατροφικές επιλογές τους. Η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής από τα παιδιά αλλά και η εκπαίδευση τους αναφορικά με τις υγιεινές επιλογές τροφίμων συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη και την υγεία τους αλλά επηρεάζει σημαντικά και την σχολική πρόοδό τους.

Η σωστή αρχή στηρίζεται στο σωστό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους μαθητές. Οι ειδικοί μέσα από μελέτες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν καθημερινά ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, λιγότερη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.  Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα στη πρώτη ώρα από την στιγμή που το παιδί θα ξυπνήσει με σκοπό να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός του και τα επίπεδα σακχάρου να φύγουν από το στάδιο της νηστείας και να φτάσουν ξανά σε φυσιολογικές τιμές. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία αυτού του γεύματος, ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα παιδί για να ξεκινήσει τη μέρα του. Ένα υγιεινό πρωινό περιλαμβάνει ενδεικτικά γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιά, βρώμη) και κάποιο φρούτο της αρεσκείας του παιδιού.

Τι γίνεται αναφορικά με το φαγητό στο σχολείο;

Εξίσου σημαντικό με το πρωινό γεύμα είναι και το κολατσιό για τα παιδιά καθώς η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ μειώνει την πιθανότητα τσιμπολογήματος, ενώ τροφοδοτείται με ενέργεια τόσο ο οργανισμός όσο και ο εγκέφαλος. Για πνευματική διαύγεια και ενίσχυση της μνήμης μπορείτε να συμπεριλάβετε στο κολατσιό του παιδιού τροφές  πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως είναι για παράδειγμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το ψωμί ολικής άλεσης. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα αλλαντικά που έχουν πολλά λιπαρά καθώς και τα κίτρινα τυριά πολλών λιπαρών. Φροντίστε να επιλέγετε διαφορετικά σνακ της αρεσκείας των παιδιών μέσα στην εβδομάδα προσφέροντας στον οργανισμό ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά αποτρέπονται από την στροφή τους σε οποιαδήποτε ανθυγιεινή επιλογή που μπορεί να του παρέχει το κυλικείο.

Τι μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί από το κυλικείο;

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που προσφέρει το κυλικείο να μην αποτελούν τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να καταναλωθούν ως σνακ άφοβα. Τέτοιου είδους υγιεινές λύσεις εφόσον υπάρχουν είναι οι εξής:

  • Το κουλούρι ολικής άλεσης ή λευκό
  • Το σταφιδόψωμο
  • Τα φρέσκα φρούτα
  • Το τυποποιημένο γιαούρτι των 200 γρ., χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
  • Οι συσκευασίες ανάλατων ξηρών καρπών
  • Το παστέλι ή οι μπάρες δημητριακών

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την επαρκή ενυδάτωση του παιδιού κατά τις σχολικές ώρες. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή αλλά και τις ημέρες που τα παιδιά έχουν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι γονείς να σιγουρεύονται ότι το παιδί έχει στην τσάντα του τουλάχιστον 2 μπουκαλάκια νερό (συνολικά 500ml) ή ένα μεγάλο παγουρίνο. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και ειδικά τα κορίτσια αποφεύγουν τις τουαλέτες και έτσι δεν πίνουν τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. Η αφυδάτωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία κόπωσης καθώς και μείωσης του μεταβολισμού από τη στιγμή που όλες οι χημικές διεργασίες του πραγματοποιούνται παρουσία υγρών στο σώμα.

Συμπερασματικά

Μαζί με το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά λοιπόν ξεκινούν και οι υποχρεώσεις των γονέων απέναντι στη διαμόρφωση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς στα παιδιά. Η τάση των παιδιών να προτιμούν τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που τους παρέχει το κυλικείο μπορεί να καταπολεμηθεί από τη σωστή οργάνωση της διατροφής τους. Η υιοθέτηση της κατανάλωσης ενός πλήρους πρωινού γεύματος αλλά και ο εφοδιασμός των παιδιών με θρεπτικά σνακ για το διάλλειμα μπορούν να οδηγήσουν στην βέλτιστη σωματική και νοητική απόδοση τους αλλά και στη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης.