Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς κάνει καλό στον οργανισμό μας και όχι μόνο. Παρακάτω θα αναλύσουμε πόσο απαραίτητο είναι το νερό για την υγεία και την επιβίωση, σημειώνοντας ότι τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από νερό.

«Καθαρίζει» τον οργανισμό

Το νερό συμβάλλει στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του οργανισμού, ενώ συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας.

Η αφυδάτωση μπορεί να μας εξαντλήσει

Ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε, είναι φυσικά να πίνουμε νερό και μάλιστα μια καλή συμβουλή είναι να το αναζητήσουμε πριν καν διψάσουμε!

Διώχνει τον πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος, θεωρείται βασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης.

Βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου μας

Το νερό σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα.

Πιείτε το νερό σας σταδιακά και όχι απότομα. Τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Πάνω από αυτό το όριο, το νερό παραμένει στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα του νατρίου.

Πόσο νερό είναι αρκετό;

Τα νεότερα δεδομένα συστήνουν να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Στη συνιστώμενη αυτή κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα π.χ. οι χυμοί, το τσάι, ο καφές κ.α. Αναλυτικότερα, από τα 8 ποτήρια καθημερινά τα 6 συστήνονται να είναι απλό νερό. Επιπλέον, η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος, του τρόπου ζωής (φυσική δραστηριότητα ή όχι), θερμοκρασία περιβάλλοντος, εγκυμοσύνης ή θηλασμού και παρουσία κάποιας ασθένειας (εμετό, διάρροια).

Πως μπορείτε να ενισχύσετε την κατανάλωση νερού καθημερινά!

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με νερό. Πιείτε ένα ποτήρι μόλις ξυπνήσετε. Ακόμα κι αν δεν νιώθετε διψασμένος/η.

 

  • Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Αν το έχετε δίπλα σας, κάποια στιγμή έσυω και μηχανικά θα πιείτε.

 

  • Βρείτε το νερό που ταιριάζει στα γούστα σας. Τα μεταλλικά νερά έχουν διαφορετικές γεύσεις, βρείτε αυτή που θα καταναλώνετε ευχάριστα.

 

  • Ενισχύστε τη γεύση του. Το μυστικό μπορεί να είναι σε ένα κομμάτι φρούτο (φράουλες, πορτοκάλι) ή μια φέτα λεμόνι ή δυόσμο ή μέντα.

 

  • Η εσωτερική ενυδάτωση είναι το κλειδί για μια όμορφη, νεανική επιδερμίδα, γεμάτη φρεσκάδα και λάμψη.

Εν κατακλείδι

Να θυμάστε ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι ακρογωνιαίος λίθος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς η έλλειψη της μακροπρόθεσμα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας. Επομένως, αυξήστε την πρόσληψη του νερού σας καθημερινά, μαζί με την κατανάλωση άλλων ροφημάτων, φρούτων και λαχανικών, έτσι ώστε ο στόχος αυτός να είναι εφικτός!