Η σπατάλη τροφίμων (Food Waste) εμφανίζεται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, από το αγρόκτημα, τη διανομή στους λιανοπωλητές έως και τον καταναλωτή. Η σπατάλη τροφίμων έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα απόβλητα κατηγοριοποιούνται διαφορετικά ανάλογα με το που εμφανίζονται: Η «απώλεια» τροφής συμβαίνει πριν το τρόφιμο φτάσει στον καταναλωτή ως αποτέλεσμα ζητημάτων στις φάσεις παραγωγής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε τρόφιμα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση αλλά απορρίπτονται συνειδητά στη φάση λιανικής πώλησης ή κατανάλωσης.
Οφέλη από τη μείωση της σπατάλης τρόφιμων
- Εξοικονόμηση κόστους στην εργασία μέσω ενός αποτελεσματικότερου χειρισμού, προετοιμασίας και αποθήκευσης των τροφίμων που θα χρησιμοποιηθούν.
- Εξοικονόμηση κόστους με την αγορά αποκλειστικά τροφίμων που χρειάζονται.
- Μειωμένες εκπομπές μεθανίου από χωματερές και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.
- Καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και των πόρων, αποτρέποντας τη ρύπανση που σχετίζεται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη μεταφορά και την πώληση τροφίμων.
Πως θα μπορούσε να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει αναφερθεί ως η βασική πρωτοβουλία για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα τρόφιμα. Πως όμως θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να συμβάλλει σε ατομικό επίπεδο σε όλη αυτή την κατάσταση;
- Προετοιμάστε εβδομαδιαία μενού από το σαββατοκύριακο και χρησιμοποιήστε λίστες αγορών. Με αυτό το τρόπο μπορεί να καθοριστούν το είδος και οι ποσότητες των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στα γεύματα.
- Αποφύγετε την αγορά προϊόντων από το σουπερ μαρκετ τις ώρες που είστε πεινασμένοι καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αγορές.
- Προτιμήστε τα φρέσκα προϊόντα με μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης. Προϊόντα που έχουν ήδη ωριμάσει, η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί στο σπίτι με αποτέλεσμα να πεταχτούν σύντομα. Επιπλέον, οι τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων όπως η ξήρανση, η κατάψυξη και η κονσερβοποίηση μπορούν να βοηθήσουν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων.
- Προσπαθήστε να προετοιμάσετε τα λαχανικά αμέσως μόλις τα αγοράσετε. Πλένουμε, ψιλοκόβουμε και στεγνώνουμε. Στη συνέχεια, φυλάξτε τα σε δοχεία με ετικέτα σε κοινή θέα. Εάν τα τοποθετείτε κατευθείαν στο ψυγείο αυξάνετε τον κίνδυνο να ξεχαστούν και να μην χρησιμοποιηθούν φρέσκα.
- Εάν τα φρούτα αρχίσουν να μαυρίζουν ή να γίνονται χυλώδη, προσθέστε τα σε smoothies ή χυμούς. Επιπλέον, προσθέστε μαραμένα λαχανικά που δεν μπορούν να αναζωογονηθούν σε σούπες ή ζωμούς.
Εάν τα απορρίμματα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ρύπων στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Συμπερασματικά
Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο ηθικό και οικονομικό ζήτημα, αλλά αφορά και το περιβάλλον μέσα από την εξάντληση των περιορισμένων φυσικών πόρων. Όλοι οι συμμετέχοντες της πορείας ενός τροφίμου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, από εκείνους που παράγουν και επεξεργάζονται τα τρόφιμα (αγρότες, παραγωγοί τροφίμων και μεταποιητές) έως εκείνους που καθιστούν τα τρόφιμα διαθέσιμα για κατανάλωση (τομέας φιλοξενίας, έμποροι λιανικής) και τελικά τους ίδιους τους καταναλωτές. Συχνά με ελάχιστη προσπάθεια, η σπατάλη τροφίμων μπορεί να μειωθεί αρχικά σε ατομικό επίπεδο, εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε!