«Αφού ήδη ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι πρέπει να τρώω, γιατί να πάω σε ένα διατροφολόγο;»

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που οι περισσότεροι διαιτολόγοι καλούνται να απαντήσουν. Εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης σε πληθώρα πληροφοριών μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) και των social media, οι άνθρωποι πλέον έχουν άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία. Η διατροφή αποτελεί ένα θέμα δημοφιλές, κυρίως στις μέρες μας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από τις διάφορες διατροφικές συμβουλές για δίαιτα και απώλεια βάρους μέχρι και την προώθηση προϊόντων και συνταγών. Το κύριο ερώτημα όμως, είναι από ποιον γράφονται τα άρθρα που κυκλοφορούν και κατά πόσο η πληροφορία που παρουσιάζεται είναι αληθής. Ερχόμαστε λοιπόν στο ερώτημα, δεδομένου ότι μπορούμε εύκολα και γρήγορα να βρούμε πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή, γιατί είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο- διατροφολόγο;

Γιατί να επιλέξω να απευθυνθώ σε ένα διαιτολόγο;

Εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής

Το διαδίκτυο μπορεί να δώσει στον καθένα από εμάς μια πληθώρα πληροφοριών και συμβουλών για τη διατροφή, οι οποίες προωθούνται συχνά ως “μαγικές” λύσεις για την απώλεια βάρους ή τη βελτίωση της υγείας. Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα διατροφής δεν είναι εξατομικευμένα και τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες και διατροφικούς στόχους του καθενός.Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο μοναδικός αρμόδιος για το σχεδιασμό ενός απόλυτα εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής με βάση το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, τις συνήθειες αλλά και τους ιδιαίτερους στόχους του καθενός.

Σωστή απώλεια βάρους 

Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να συμβάλλει στη σωστή απώλεια σωματικόυ βάρους, η οποία δεν θα περιλαμβάνει στερητικές δίαιτες, όπως αυτές που πιθανόν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έτσι όπως και η αναζήτηση φαρμάκων δεν γίνεται στο ίντερνετ, έτσι και η επιλογή της δίαιτας δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκεί. Η διατροφή αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την υγεία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αφήνουμε στην τύχη  μη ειδικών.  Η “υγιεινή” απώλεια βάρους θα αποτρέψει την γρήγορη επανάκτηση των κιλών που χάθηκαν και θα βοηθήσει στη διατήρηση ένα υγιούς σωματικόυ βάρος μακροπρόθεσμα.

Διατροφική εκπαίδευση 

Επειδή ακριβώς το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών που προβάλλονται στο διαδίκτυο σχετικά με τη διατροφή δεν προέρχονται από επαγγελματίες υγείας, επικρατεί η διαιώνιση αρκετών διατροφικών μύθων. Ο επαγγελματίας διαιτολόγος- διατροφολόγος πέρα από τη δημιουργία ενός προγράμματος διατροφής είναι υπεύθυνος και για τη διατροφική εκπαίδευση των ασθενών. Με λίγα λόγια, οι συνεδρίες με τον ειδικό διατροφής έχουν ένα απώτερο σκοπό τη  διατροφική εκπαίδευση του κάθε διαιτώμενου, δηλαδή να γίνει τελικά ο καθένας σωστά διαιτολόγος του εαυτού του. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι, μεταξύ άλλων να καθοδηγεί, να ενθαρρύνει, να εντοπίζει τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις και τελικά να εκπαιδεύει.

Αντιμετώπιση και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων

Ιδιαίτερα στα ατόμα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν ειδικό επαγγελματία υγείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαμόρφωση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής και η σωστή ενημέρωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της νόσου. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ατόμων αυτών.

Πως να επιλέξω έναν διατροφολόγο; 

Η επιλογή ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι μια απόφαση που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία. Βεβαιωθείτε πως απευθύνεστε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο, ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προκειμένου να σας οδηγήσει στο στόχο σας με ασφάλεια. Επιπλέον, η διατροφή είναι ένας ευρύς τομέας και ορισμένοι επαγγελματίες εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η αθλητική διατροφή ή η κλινική διατροφή. Επιλέξτε εκείνον του οποίου η εξειδίκευση ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις ανάγκες σας. Τέλος, η προσωπική ιστοσελίδα ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντλήσετε πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του εμπειρία και προσέγγιση.

Συμπερασματικά

Στις μέρες μας, η πληθώρα πληροφοριών που παρέχονται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των social media κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από έναν κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο. Ωστόσο, είναι αρκετοί οι λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο κρίνεται αναγκαία. Αφιερώνοντας χρόνο στην έρευνα και την αξιολόγηση των πιθανών διατροφολόγων, μπορείτε να κάνετε μια καλή επιλογή που θα σας οδηγήσει προς τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σας. Μην αφήνετε την υγείας σας στα χέρια μη ειδικών ατόμων απλά και μόνο λόγω ευκολίας ή καλύτερης οικονομικής προσφοράς.