Τι είναι η κουρκουμίνη;

Είναι μια δραστική ουσία που εμπεριέχεται στο μπαχαρικό κουρκουμά ή κουρκούμη, που λαμβάνεται από την ρίζα του φυτού Curcuma longa ή κιτρινόριζα, όπου σε αυτό οφείλεται το έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα του.

Η επιτρεπόμενη τιμή πρόσληψης της κουρκουμίνης  είναι 3 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα.

Ποια τα οφέλη για την υγεία ;

 1. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Πολλές ερευνητικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση της κατανάλωσης κουρκουμίνης με τη μείωση της φλεγμονής.
 2. Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Η αυξημένη παρουσία των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας σχετίζεται με την εμφάνιση της ασθένειας. Για το λόγο αυτό τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται ευεργετικά, αφού μας προστατεύουν από αυτές.
 3. Η χορήγηση της κουρκουμίνης παρουσιάζει παρόμοια και αποτελεσματική δράση με την κορτιζόνη, όταν χορηγείται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 4. Κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο φάνηκε ότι μετά την κατανάλωση της κουρκουμίνης άλλαξαν το λιπιδαιμικό τους προφίλ προς το καλύτερο.
 5. Βελτιώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζεται με την φλεγμονή. Σύμφωνα με έρευνες η κουρκουμίνη βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων των αιμοπεταλίων του αίματος.
 6. Η κουρκουμίνη μπορεί να διαπεράσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και έτσι να δρα προληπτικά ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συνοψίζοντας

Οι ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, καθώς βοηθούν στην πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή. Φαίνεται ότι μέσα από την πληθώρα μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών ιδιοτήτων.

Ζεστό ρόφημα με κουρκουμά

Θα χρειαστείς:

 • 1 cup γάλα αμυγδάλου
 • 1 κ.γ. κουρκουμά
 • 1 κ.γ. κανέλα
 • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο
 • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
 • 1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνεις σε ένα μπρίκι το γάλα μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά και έχεις στη στιγμή ένα θρεπτικό και άκρως απολαυστικό ρόφημα!