Ανέκαθεν η σοκολάτα, και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, αποτελούσε μια δημοφιλή απόλαυση για όλες τις ηλικίες. Έπειτα από αρκετές έρευνες σε βάθος χρόνου, η μαύρη σοκολάτα έχει καταφέρει να χαρακτηρίζεται ως σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.  Αν και για πολλούς αποτελεί πηγή αυξημένων θερμίδων, ωστόσο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία όταν επιλέγεται σωστά και καταναλώνεται με μέτρο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας παραθέτοντας κάποιες διατροφικές πληροφορίες και κριτήρια επιλογής της.

Διατροφικό προφίλ

Η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Για να θεωρηθεί «μαύρη» θα πρέπει η περιεκτικότητα της σε κακάο να ξεπερνάει το 50%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του κακάο που περιέχεται, τόσο περισσότερο δημιουργείται μια πικρή γεύση στη σοκολάτα. Για το λόγο αυτό, το ακριβές διατροφικό προφίλ της μαύρης σοκολάτας διαφοροποιείται ανάλογα με τη μάρκα καθώς εξαρτάται από τα διαφορετικά επίπεδα κακάου και ζάχαρης που προστίθενται κατά την παρασκευή. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μαύρη σοκολάτα με ποσοστό κακάου 70%.

Σε 20γρ. μαύρης σοκολάτας 70% περιέχονται:

  • 8γρ λίπος
  • 5γρ κορεσμένα λιπαρά
  • 6γρ ζάχαρη
  • 2γρ φυτικές ίνες
  • 2γρ πρωτεΐνης

Επιπλέον, διαθέτει πολύ λίγο αλάτι και σχετικά υψηλή συγκέντρωση σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι για να θεωρείται μια σοκολάτα ωφέλιμη για την υγεία θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο καθώς διαθέτει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

 

Ποια τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία;

Πηγή αντιοξειδωτικών

Το κακάο περιέχει μεγάλη ποικιλία οργανικών ενώσεων που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες και οι φλαβανόλες.

«Σύμμαχος» της καρδιάς

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να «σταθεί» απέναντι σε διάφορους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω επίδρασης στην HDL χοληστερόλη. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί άλλον έναν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως είναι η καφεΐνη, οι οποίες βελτιώνουν βραχυπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία.υ

«Ενδυναμώνει» την υγεία του εντέρου

Με σκοπό τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, μια δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκής ποσότητες πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών. Οι πρεβιοτικές τροφές έρχονται με τη μορφή διαιτητικών ινών, οι οποίες διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε ευημερία. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο σε μια ράβδο μαύρης σοκολάτας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Συνεπώς τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρεβιοτική ωφέλεια για τη φυσιολογική λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου.

Βελτιώνει τη διάθεση 

Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο είναι υπεύθυνη ως ένα βαθμό για την αύξηση της παραγωγής των ορμονών (ντοπαμίνη & σερατονίνη) που βοηθούν τόσο στην ενίσχυση της καλής διάθεσης όσο και στη μείωση του άγχους και του αισθήματος της κατάθλιψης. Το κακάο απορροφάται στο κυκλοφορικό σύστημα και προσφέρει την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης.

Πόση μαύρη σοκολάτα μπορώ να τρώω;

Η κατανάλωση 10-20γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως θεωρούνται επαρκή, ώστε να μπορέσει να λάβει κανείς τα οφέλη για την υγεία. Διαβάζοντας την διατροφική ετικέτα, επιλέγουμε τη σοκολάτα με την μεγαλύτερη αναλογία σε κακάο και την μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν τη σημαντική συμβολή της ποιοτικής μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο σε ποικίλες πτυχές της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Φυσικά, όπως σε όλα τα πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά η υπέρβαση μπορεί να επιφέρει αρκετές θερμίδες. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλες οι σοκολάτες θρεπτικές, για αυτό και η σωστή ανάγνωση των διατροφικών ετικετών στα προϊόντα θα βοηθήσει στη σωστή διατροφική επιλογή.