Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι αποτελούν δυο από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Πρόκειται για τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια φρούτων με το πεπόνι να συναντάται σε περισσότερες ποικιλίες στις διάφορες περιοχές του νότιου κυρίως ημισφαιρίου. Η γλυκιά και δροσερή τους γεύση, το έντονο χρώμα και άρωμα τους αλλά και η πλούσια διατροφική τους αξία αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία που τα διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα φρούτα και τα καθιστούν  αγαπημένη διατροφική επιλογή για τους περισσότερους από εμάς.  Είναι αρκετά εύκολο να διακρίνει κανείς εμφανισιακά και οργανοληπτικά το καρπούζι από το πεπόνι αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές του διατροφικού τους περιεχομένου;

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δυο αυτών φρούτων;

Σύνθεση

Η κύρια διαφορά στη σύνθεση μεταξύ του καρπουζιού και του πεπονιού είναι οι σπόροι. Συγκεκριμένα οι σπόροι του καρπουζιού απλώνονται σε όλο τον καρπό, ενώ στα  πεπόνια υπάρχει μια κεντρική κοιλότητα σπόρων. Επιπλέον, το καρπούζι διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Ταυτόχρονα, ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των αμινοξέων κιτρουλίνη και αργινίνη), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως είναι οι κυστίτιδες, η ουρική αρθρίτιδα και όλες οι φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το πεπόνι είναι πλούσιο σε αδενοσίνη, αμινοξύ με ισχυρή αντιπηκτική δράση που βοηθά στην αραίωση του αίματος και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράλληλα, η υψηλή συγκέντρωση καλίου συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

To πεπόνι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ενδιάμεσου σνακ κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

 

Αντιοξειδωτικά

Το καρπούζι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτίνη αλλά και λουτεολίνη, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στην προστασία του από φλεγμονές και διάφορες χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα. Το πεπόνι περιέχει εξίσου υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών και καροτενοειδών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα απότι συναντώνται στο καρπούζι. Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι περιέχει 8,1 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια ενώ το πεπόνι διαθέτει 36,7 mg. Τέλος, όσο πιο ώριμο είναι ένα πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι και το άρωμά του.

Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Διατροφική σύσταση

Το καρπούζι και το πεπόνι διαθέτουν παρόμοια διατροφικά προφίλ.  Ωστόσο, εάν κοιτάξει κανείς την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανά 100γρ. τροφίμου μπορεί να δει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές.

(Τα αποτελέσματα των ποσοστών έχουν προσδιοριστεί με βάσει την ημερήσια πρόσληψη αναφοράς-RDI.)

Καρπούζι Πεπόνι
Θερμίδες (kcal) 30 34
Υδατάνθρακες (g) 7.6 8.16
Πρωτεΐνη (g) 0.6 0.84
Λιπαρά (g) 0.2 0.19
Σάκχαρα (g) 6.2 7.86
Κάλιο (mg) 112 267
Μαγνήσιο 3% 3%
Βιταμίνη Α 3% 19%
Βιταμίνη C 9% 41%
Ριβοφλαβίνη 2% 1%
Φυλικό οξύ 1% 5%
Σίδηρος 3% 3%
Ασβέστιο 7% 1%
Φώσφορος 2% 2%
Ψευδάργυρος 1% 1%
Νερό (g) 91.45 90.5

Mε βάση τους παραπάνω πίνακες θα έδινε κανείς ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πεπόνι. Υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που το καλοκαίρι είναι απαραίτητο λόγω μεγάλων απωλειών μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C, Α και φυλικό οξύ. Όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

 

Πόση ποσότητα φρούτων μπορώ να τρώω;

Καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων φρούτα. Η κάθε μερίδα σε καρπούζι ή πεπόνι αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου 300-350 γραμμάρια). Το καρπούζι και το πεπόνι σίγουρα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι και χοληστερόλη και σχεδόν μηδενικά λιπαρά. Προσοχή στην κατανάλωση καρπουζιού θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα, διότι το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση. Αντίστοιχα, τα άτομα που πάσχουν από εκολπώματα καλό είναι να προσέχουν την υπερκατανάλωση πεπονιού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

 

Συνοψίζοντας

Όπως γίνεται φανερό από όλα τα παραπάνω και τα δύο φρούτα περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ενώ το καρπούζι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος και η αντιοξειδωτική του δράση, το πεπόνι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και στις δύο περιπτώσεις συστήνεται η κατανάλωση τους για εκείνους που ακολουθούν ένα διαιτητικό πλάνο διατροφής. Ωστόσο, είτε επιλέξει κανείς το καρπούζι είτε το πεπόνι, η αλήθεια είναι ότι κανένα δεν μπορεί να αντισταθμίσει μια κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης ή ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η τελική απόφαση για εσάς είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και προτίμησης.