Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι τύποι διατροφής που έχουν προταθεί ως αποτελεσματικοί τρόποι διατήρησης ή απώλειας βάρους. Η κετογονική δίαιτα αποτελεί έναν από αυτούς, όπου σε αντίθεση με τις συνηθισμένες διατροφές, θέτει ως βάση το  λίπος, το οποίο παρέχει έως και το 90% των ημερήσιων θερμίδων. Τα κετογονικά πλάνα διατροφής χρησιμοποιήθηκαν εξαρχής για να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά. Ωστόσο, αρκετοί ενήλικες μέχρι και σήμερα επιλέγουν να την ακολουθούν με στόχο την απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιου είδους διατροφής σύμφωνα με μελέτες είναι διφορούμενα με συνέπεια να έχει εξίσου υποστηρικτές και μη στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας.

 

Τι ακριβώς είναι η κετογονική διατροφή;

Πρόκειται για ένα τύπο διατροφής που περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακα. Σκοπός αυτής της δίαιτας είναι να αναγκάσει το σώμα να χρησιμοποιήσει διαφορετικό τύπο καυσίμου. Με λίγα λόγια, στοχεύει στην καύση του λίπους αντί για τη καύση της γλυκόζης που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Ο οργανισμός λοιπόν, μπαίνει σε μια διαδικασία «κέτωσης», που σημαίνει πως αντί για υδατάνθρακα χρησιμοποιεί τα λιπαρά για καύσιμο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο περιορίζεται η κατανάλωση σε υδατάνθρακες στο 9-10% της ημερήσιας πρόσληψης. Επειδή ακριβώς μια δίαιτα κετο έχει τόσο υψηλές απαιτήσεις σε λιπαρά, οι υποστηρικτές της θα πρέπει να τρώνε αρκετή ποσότητα λίπους σε κάθε γεύμα. Έτσι, λοιπόν, σε μια καθημερινή δίαιτα 2.000 θερμίδων, η πρόσληψη λιπαρών μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 165 γραμμάρια, Μερικά υγιή ακόρεστα λιπαρά που επιτρέπονται στη δίαιτα κετο είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), οι σπόροι, το αβοκάντο, το τόφου και το ελαιόλαδο.

 

Ποια είναι τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας;

Σύντομη απώλεια σωματικού βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων με αυτό το μοτίβο διατροφής οδήγησε στην άμεση απώλεια βάρους παρά την υψηλή πρόσληψη λιπαρών τροφών. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα κετογονικό πλάνο διατροφής θα πρέπει να αποτελεί βραχυπρόθεσμη λύση απώλειας βάρους και όχι να ακολουθείτε σε μόνιμη βάση.  Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορεί να προσφέρει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

 

Κατανάλωση λιπαρών τροφών που αγαπούν οι περισσότεροι

Όταν αναφερόμαστε σε λιπαρές τροφές εννοούμε φυσικά τις τροφές που περιέχουν τα ”καλά λιπαρά, όπως είναι τα ωμέγα -3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τέτοιου είδους τροφές που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα σε μεγάλες ποσότητες στη συγκεκριμένη διατροφή είναι το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα διάφορα βούτυρα ξηρών καρπών ή σπόρων (αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο, ταχίνι) και φυσικά το ελαιόλαδο.

 

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Το συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και ταυτόχρονα στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο,  τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, ώστε να διαπιστώσουμε αν αυτό ισχύει για όλο το κόσμο ή μόνο για άτομα που έχουν κάποια τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του νοσήματος.

 

Ποιους κίνδυνοι εγκυμονεί η υιοθέτηση της κετογονικής δίαιτας;

Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά

Εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων που περιλαμβάνει πρέπει να αποφεύγονται λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και οι πατάτες. Απαγορεύονται επίσης όλα τα δημητριακά και τα περισσότερα φρούτα. Μόλις ένα μήλο έχει πάνω από τη μέση ημερήσια δόση υδατανθράκων που πρέπει να φάει κανείς. Η διατροφή των ατόμων περιορίζεται κυρίως σε κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά χωρίς άμυλο, όπως τα χόρτα. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης σε αρκετά ιχνοστοιχεία και απαραίτητες βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Επικίνδυνες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Η κετογονική δίαιτα είναι μια αμφιλεγόμενη δίαιτα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη συσσώρευση κετονών μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, καθώς αποτελούν πηγές καυσίμων «έκτακτης ανάγκης». Οι κετόνες είναι αρνητικά φορτισμένα μόρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι όξινα. Ο οργανισμός για να αποβάλλει το οξύ χρησιμοποιεί το ασβέστιο από τα οστά. Συνεπώς, πρόκειται για μια διατροφή που δεν προστατεύει πλήρως από ασθένειες όπως είναι η οστεοπόρωση σε βάθος χρόνου.

Κίνδυνος για αφυδάτωση & δυσκοιλιότητα

Ένας από τους κύριους ρόλους των υδατανθράκων είναι η απορρόφηση ενός μέρους των υγρών του σώματος. Αποκλείοντας, λοιπόν, τους υδατάνθρακες από τη διατροφή αυξάνεται το ποσοστό των υγρών που αποβάλλεται με τα ούρα. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού, τη δυσκοιλιότητα καθώς και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, πόνοι, που συχνά προκαλούνται από την αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται αργότερα, όταν ο οργανισμός μπει οριστικά στη διαδικασία κέτωσης. Μπορούν όμως να επανεμφανίζονται κάθε φορά που κάποιος σταματάει και ξεκινά από την αρχή τη συγκεκριμένη δίαιτα.

 

Συμπερασματικά

Η υιοθέτηση μια κετογονικής διατροφής έχει εξίσου θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως και κάθε διατροφή που υπόσχεται άμεσο και θεαματικό αδυνάτισμα. Η κέτωση δεν θεωρείται ακόμη πλήρως ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή της εφαρμογής της. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση είναι δική σας! Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και εφόσον επιλέξετε την κετογονική δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας για την οποιαδήποτε εφαρμογή της.