Εδώ και χιλιάδες χρόνια το κρασί αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αλκοολούχα ποτά για τους περισσότερους από εμάς. Ως επί το πλείστον θεωρείται σημάδι αφθονίας και ευημερίας, το οποίο μπορεί να συνοδέψει μια πληθώρα γευστικών τροφών και ιδιαιτέρα των κρεατικών. Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης και επεξεργασίας που ακολουθείται προκύπτουν προϊόντα διαφορετικού χρώματος, όπως λευκό και κόκκινο. Το κόκκινο κρασί συνήθως λατρεύεται για το μοναδικό προφίλ του που συνδυάζει ένα σκουρόχρωμου χρώματος και μια πλούσια γεύση φρούτων, ενώ το λευκό κρασί αφήνει μια πιο δροσιστική, φρουτώδη και εσπεριδοειδή γεύση. Παρά την κοινή πρώτη ύλη, λοιπόν, οι δυο αυτοί κύριοι τύποι κρασιού παρουσιάζουν αρκετές διαφορές τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς τα οφέλη για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μαζί τους παράγοντες που κάνουν ξεχωριστή την κάθε ποικιλία κρασιού και τα διαφορετικά διατροφικά προφίλ τους.

Ποιες είναι οι διαφορές του λευκού και του κόκκινου κρασιού;

Σύνθεση

Η βασική διαφορά μεταξύ του κόκκινου και του λευκού κρασιού έγκειται στο τρόπο δημιουργίας τους. Η παρασκευή του κόκκινου κρασιού γίνεται από κόκκινα ή μαύρα σταφύλια τα οποία συνθλίβονται μαζί με την φλούδα και τους σπόρους τους, ώστε να προσφέρουν το χαρακτηριστικό χρώμα στο κρασί. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της διατήρησης της φλούδας στο σταφύλι, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις, όπως τανίνες και ρεσβερατρόλη. Ταυτόχρονα οι σπόροι του σταφυλιού μπορούν να συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στην ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες βοηθά στην αντιμετώπιση των οξειδωτικών βλαβών. Αντίθετα, το λευκό κρασί παρασκευάζεται από λευκά σταφύλια στα οποία αφαιρούνται οι σπόροι, η φλούδα και τα στελέχη πριν από την ζύμωση. Για το λόγο αυτό, τείνουν να έχουν ελάχιστες έως και καθόλου τανίνες ακόμα και μετά την παλαίωση τους σε ξύλινα βαρέλια.

Αντιοξειδωτικά

Όπως προαναφέρθηκε το κόκκινο κρασί διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη καθώς και σε φλαβονοειδή και  πολυφαινόλες. Και τα τρία αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, στην μείωση της πίεσης του αίματος  και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, τα λευκά κρασιά περιέχουν πολύ λιγότερα φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη. Ωστόσο, παρουσιάζουν και αυτά μερικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη και θεωρούνται «σύμμαχοι» για την υγεία των πνευμόνων.

Διατροφική σύσταση

Το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ. Ωστόσο, εάν κοιτάξει κανείς την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανά ποτήρι (περίπου 150 ml), μπορεί να δει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές.

Κόκκινο κρασί Λευκό κρασί
Θερμίδες (kcal) 120-140 118-120
Υδατάνθρακες (g) 4 4
Σάκχαρα (g) 0.9 1.4
 Κάλιο (%) 5 3
Μαγνήσιο (%) 5 4
Σίδηρος (%) 4 4
Ριβοφλαβίνη (%) 4 2
Βιταμίνη Β6 (%) 3 1
Φώσφορος (%) 3.4 2.6

*(Τα αποτελέσματα των ποσοστών έχουν προσδιοριστεί με βάσει την ημερήσια πρόσληψη αναφοράς-RDI)

Συμπερασματικά, το κόκκινο κρασί έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του λευκού λόγω των υψηλότερων ποσοτήτων σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, το λευκό κρασί περιέχει λιγότερες θερμίδες.

 

Πόση ποσότητα κρασιού μπορώ να πίνω;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κρασιού σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1 ποτήρι κρασί (150ml) ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ποτήρια (300ml) για τους άνδρες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται με σύνεση ώστε να μην οδηγηθούμε σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Για τα άτομα που έχουν αποκλείσει από την διατροφή τους το αλκοόλ  η κατανάλωση 1-2 μερίδων βατόμουρων την ημέρα θα τους προσφέρει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν πρόκειται να κάνει μια επιλογή μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού. Ενώ το κόκκινο κρασί έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η μείωση της χοληστερόλης και η αντιοξειδωτική του δράση, το ξηρό λευκό κρασί είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν ένα διαιτητικό πλάνο διατροφής. Είτε κόκκινο είτε λευκό, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν μια κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης ή ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η τελική απόφαση για εσάς είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής και προτίμησης.