Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν το 98% των γυναικών. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια, αποκτώντας τη γνωστή όψη φλοιού του πορτοκαλιού. Συγκεκριμένα, αφορά αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα ως επι το πλείστων παρουσιάζουν αλλαγές στην παροχή αίματος με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται επιπλέον υγρά στον ιστό. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο γυναικείο πληθυσμό λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού συγκριτικά με άνδρες.  Οι ορμόνες, η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης κυτταρίτιδάς.

 

Γιατί εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;

Η εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι μεγαλύτερη σε κάποιες γυναίκες συγκριτικά με άλλες, ενώ ο βαθμός εκδήλωσης της μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία. Επιπλέον, το πάχος της επιφάνειας του δέρματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το γενετικό υπόβαθρο, η αύξηση βάρους, η αιματική κυκλοφορία και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα αποτελούν κάποιους από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που διογκώνουν το φαινόμενο αυτό. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

 

Γιατί εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και όχι στους άνδρες;

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πιο πιθανή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον αριθμό και στη διάταξη των λιποκυττάρων ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων με κάθετη διάταξη, για αυτό και είναι πιο εύκολο να διαπεράσουν τον συνδετικό ιστό και να γίνουν ορατά κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν μικρότερο αριθμό λιποκυττάρων με οριζόντια διάταξη και μεγαλύτερο πάχος δέρματος.

 

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη κυτταρίτιδα μέσω της διατροφής;

Κάνε τη Διατροφή σου Σύμμαχο

Αύξησε την κατανάλωση υγρών

Η τακτική και επαρκής κατανάλωση υγρών και συγκεκριμένα νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας του δέρματος. Σύμφωνα με τις συστάσεις, η κατανάλωση νερού θα πρέπει να φτάνει καθημερινά τα 1,5-2 λίτρα. Ωστόσο, η ενυδάτωση μπορεί να προέλθει και από διάφορες τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, οι χυμοί και τα υδαρή φαγητά. Να θυμάστε όμως ότι όλα αυτά αποτελούν διουρητικές τροφές, όποτε θα πρέπει να καταναλώνονται συνδυαστικά με νερό μέσα στην ημέρα.

Περιόρισε τα κορεσμένα λίπη

Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών αφορά τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και την αντικατάστασή του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Με αυτό το τρόπο αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού λίπους και συνεπώς η εμφάνιση κυτταρίτιδας. Το κορεσμένο λίπος συναντάται κατά κύριο λόγο στα λιπαρά κρέατα, στα τηγανητά, στη μαγιονέζα και στη κρέμα γάλακτος.

Περιόρισε τη χρήση αλατιού

Το αλάτι αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα κατακράτησης υγρών στο σώμα και διόγκωσης του φαινομένου της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, αρκετές είναι οι πηγές τροφίμων που περιέχουν κρυφό αλάτι, όπως είναι τα τυποποιημένα τρόφιμα. Κρυμμένο το αλάτι βρίσκεται εξίσου σε παστά, σε κονσέρβες, στα πατατάκια, σε αλμυρά τυριά, σε τρόφιμα τύπου Junk food. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση λιγότερο από 5g αλατιού την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού.

Δώσε προσοχή στο αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού, γεγονός που ενισχύει την κυτταρίτιδα του δέρματος. Φρόντισε να καταναλώνεις ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ. Η συστάσεις αναφέρουν την κατανάλωση 2 ποτών ημερησίως για τους άνδρες κι 1 ποτού για τις γυναίκες.

 

Συμπερασματικά

Η κυτταρίτιδα αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ζήτημα που δεν δέχεται άμεση αντιμετώπιση. Ωστόσο, έχουν προταθεί τόσα «όπλα» για την μείωση της ως ένα βαθμό. Το σημαντικότερο είναι η διασφάλιση ενός ισορροπημένου και σωστού τρόπου διατροφής και καθημερινότητας.  Να θυμάστε ότι η μείωση της «όψης φλοιού πορτοκαλιού» δεν αλλάζει με σωστή διατροφή δύο εβδομάδων αλλά με αλλαγή της γενικότερης διατροφικής συμπεριφοράς εφόρου ζωής.