Τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών. Πρόκειται για χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, τα οποία αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες αλλά η θρεπτική τους αξία διαφέρει αρκετά. Συχνά η κατανάλωσή τους συνοδεύεται με μία πληθώρα ερωτήσεων που αφορούν τόσο τη ποσότητα όσο και το ποιο από τα δύο αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή. Σίγουρα η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς ένα διάστημα χαλάρωσης από οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής και για αυτό όλοι θα κάνουμε παρασπονδίες αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι διατροφικές επιλογές μας δεν θα μας προσφέρουν μόνο περιττές θερμίδες.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ

Όταν εξετάζουμε ένα τρόφιμο δύο είναι τα βασικά πράγματα που μας απασχολούν. Πρώτον είναι η ενεργειακή του αξία (δηλαδή οι θερμίδες που προσφέρει) και δεύτερον είναι η θρεπτική του αξία (δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει).

Τα βασικά υλικά του μελομακάρονου είναι το αλεύρι, το λάδι, τα καρύδια, η κανέλα, η ζάχαρη, το πορτοκάλι και το μέλι.  Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα συστατικά και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στο σώμα μας.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών και κυρίως βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Η κατανάλωση του έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη κινητικότητα του παχέος εντέρου καθώς και στην αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου.

Καρύδια

Τα καρύδια και γενικότερα οι ξηροί καρποί αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά οξέα προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Περίπου 30γρ. ξηρών καρπών αποδίδουν 185 θερμίδες.

Μέλι  

Το μέλι από την άλλη πλευρά περιέχει πολλές από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία και απορροφάται σχετικά γρήγορα από τον οργανισμό έπειτα από την πέψη του.

Θρεπτική ανάλυση για 30γρ. μελομακάρονα
Θερμίδες (kcal) 110
Υδατάνθρακες (γρ) 15
Πρωτεΐνη (γρ) 1.2
Λίπη (γρ.) 5.1
Κορεσμένα (γρ.) 0.69
Μονοακόρεστα (γρ.) 3.1
Πολυακόρεστα (γρ.) 0.96
Χοληστερόλη (γρ.) 0
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 0.4

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ

Τα βασικά υλικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, τα αμύγδαλα και η ζάχαρη αχνή. Μπορεί η περιεκτικότητα των δύο γλυκισμάτων σε λιπαρά να είναι παρόμοια, ωστόσο υπάρχει διαφοροποίηση στον τύπο των λιπαρών που περιέχουν. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός κουραμπιέ αλλά και τη διατροφική αξία του καθενός.

Βούτυρο

Ναι μεν το βούτυρο αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης D που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και αλλοιώσεις σε οστά και δόντια αντίστοιχα, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε κορεσμένα λίπος. Η περιεκτικότητα του σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ελάχιστη, δηλαδή στα “καλά” λιπαρά της διατροφής. Εάν το βούτυρο αντικατασταθεί από φυτική μαλακή μαργαρίνη τότε τα λιπαρά του κουραμπιέ θα είναι κυρίως πολυακόρεστα ω-3 & ω-6 λιπαρά οξέα.

Ζάχαρη άχνη 

Η ζάχαρη άχνη αποδίδει τις λεγόμενες “κενές” θερμίδες. Με λίγα λόγια, δεν έχει καμία άλλη θρεπτική αξία. Συστήνεται η αντικατάσταση της από μαύρη ζάχαρη, παρόλο που η θερμιδική αξία παραμένει ίδια συγκριτικά με αυτής της λευκής, αλλά μπορούμε να επωφεληθούμε από μια μικρή ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα στον κουραμπιέ περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνης Ε, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης.

Θρεπτική ανάλυση για 30γρ. κουραμπιέ
Θερμίδες (kcal) 150
Υδατάνθρακες (γρ.) 15.3
Πρωτεΐνη (γρ.) 1.9
Λίπη (γρ.) 9.96
Κορεσμένα (γρ.) 1.95
Μονοακόρεστα (γρ.) 4.1
Πολυακόρεστα (γρ.) 3.15
Χοληστερόλη (γρ.) 8.7
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 0.93

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε πως παρά την σχεδόν ίδια θερμιδική αξία των δύο γλυκών, τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή καθώς προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν “καλά” λιπαρά οξέα στον οργανισμό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσετε τους κουραμπιέδες από τη διατροφή σας ή ότι η αυξημένη πρόσληψη μελομακάρονων θα αποβεί υγιεινή διατροφική επιλογή. Και οι δυο επιλογές δεν παύουν να αποτελούν γλυκά τα οποία αποδίδουν θερμίδες στον οργανισμό, δημιουργώντας ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Κλειδί στην υπόθεση είναι η κατανάλωση τους με μέτρο και για να μη στερηθείτε τίποτα στις γιορτές και για να μην παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους.