Ο καφές αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Προέρχεται από καβουρδισμένους και αλεσμένους σπόρους καφεόδεντρου διαφόρων ποικιλιών με κυρίαρχο συστατικό την καφεΐνη.  Η γεύση, το άρωμα αλλά και η πνευματική και σωματική τόνωση που προκαλεί, αποτελούν τον πρωταρχικό λόγο για την «αναγκαιότητα» του στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Πάμε για κανένα καφέ…………;

πρόταση που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας μας και η πρώτη επιλογή στις εξόδους μας. Ο καφές έχει ταυτιστεί άμεσα με την κοινωνική μας ζωή, ως στοιχείο απόλαυσης και μέσο συνάντησης και επικοινωνίας των ανθρώπων. Έχοντας καταφέρει λοιπόν, να αποκτήσει ένα μεγάλο αριθμό θαυμαστών, αυτό το ξεχωριστό είδος ροφήματος καταναλώνεται ευρέως, είτε στο πρωινό είτε μετά το κυρίως γεύμα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ημέρας. Τα τελευταία χρόνια, η παρασκευή του δεν αποτελεί πλέον μια μονότονη και τυπική διαδικασία, καθώς παρατηρείται συνεχής  δημιουργία νέων ποικιλιών που προσφέρουν μια ξεχωριστή απόλαυση για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν, τους δημοφιλέστερους τύπους καφέ που προσφέρονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τύποι καφέ:

Ελληνικός καφές

Ευρέως διαδεδομένος και πρώτος σε πωλήσεις στη χώρα μας.

Καφές φίλτρου

Διακρίνεται σε γαλλικό, αμερικάνικο και εσπρέσο με διάφορους αρωματισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι απλοί, όπως σοκολάτα και βανίλια, ή σύνθετοι, όπως κανέλα-φουντούκι και μέντα.

Καφές στιγμιαίος

Η διαφορά του, σε σχέση με τους άλλους τύπους καφέ, βρίσκεται στην διαδικασία παραγωγής του. Πρόκειται για έναν ήδη φιλτραρισμένο και αφυδατωμένο τύπο καφέ, ο οποίος προσφέρει αυτή την ιδιαίτερη γεύση στο ποτήρι σας.

Καφές decaffeine (αποκαφεϊνωμένος)

Δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη ή περιέχει ποσότητα μικρότερη ή ίση με 0,2% ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Καφές αρωματισμένος

Αποτελεί έναν απλό καφέ με προσθήκη αρώματος

Γνώριζες ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η θέση στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως;

Πόση ποσότητα καφεΐνης περιέχει ο κάθε τύπος καφέ;

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφέρει ανάλογα με τον τύπο καφέ που επιλέγει κανείς. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης για τους ενήλικες είναι τα 400 mg, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι καφέ και η περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη.

Καφές φίλτρου (200ml) = 145 mg καφεΐνης

Freddo Capuccino/ Freddo Espresso (200ml) = 120 mg καφεΐνης

Ελληνικός καφές (140ml) = 115 mg καφεΐνης

Στιγμιαίος καφές (200ml) = 110 mg καφεΐνης

Φραπέ (200ml) = 106 mg καφεΐνης

Cappuccino (150ml) / Espresso (30ml) = 60 mg καφεΐνης

Που αλλού συναντά κανείς την καφεΐνη;

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τη λέξη καφεΐνη με τον καφέ, σκέψη δικαιολογημένη αφού αποτελεί το κύριο συστατικό του και μάλιστα βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα. Ωστόσο, οι κόκκοι καφέ δεν αποτελούν την μόνη πηγή καφεΐνης, αφού υπάρχουν και άλλα τρόφιμα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο και διάφορα αναψυκτικά, που μπορούν να προσφέρουν απλόχερα τα οφέλη της. Επιπρόσθετα, εμφανίζεται σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου ή εναντίον του κρυολογήματος και σε κατασταλτικά της όρεξης.

Ο καφές από μόνος του δεν περιέχει ούτε θερμίδες ούτε λιπαρά. Με την προσθήκη κάθε κουταλιάς ζάχαρης αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο κατά 20 θερμίδες (kcal).

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει ο καφές στην υγεία;

Πληθώρα ερευνητικών μελετών τονίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μνήμη «ελέφαντα»

Η καφεΐνη δρα ως τονωτικό και ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Με λίγα λόγια, ένα φλιτζάνι καφέ προκαλεί ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ενεργητικότητας, ενώ ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αντίδρασης, του άγχους και της κόπωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικούς, η καφεΐνη βοηθά στην εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων του ανθρώπου.

Στην υγειά μας

Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του καφέ στην προστασία του οργανισμού από την ανάπτυξη ορισμένων κλινικών καταστάσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διάφορες μορφές καρκίνου, η νόσος Alzheimer και η νόσος Πάρκινσον.

Stay hydrated

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του καφέ είναι η ενυδάτωση που προσφέρει στον οργανισμό. Ο συνδυασμός του καφέ με νερό προκαλεί αύξηση των υγρών του σώματος, αφού ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ συνοδεύεται συνήθως από 150-200ml νερού. Συνεπώς, ένα άτομο που καταναλώνει 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορεί να καλύψει περίπου το 30-40% των απαιτούμενων ημερήσιων αναγκών του σε υγρά.

Stay focus

Σημαντική είναι εξίσου, και η επίδραση της καφεΐνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω της συστολής και διαστολής των αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τη διανοητική εγρήγορση, την αύξηση της προσοχής αλλά και τη βελτίωση της διάθεσης. Είναι γνωστό, ότι στα περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ημικρανιών κύριο συστατικό είναι η καφεΐνη.

Για αθλητές

Η κατανάλωση καφεΐνης συνίσταται πριν την άσκηση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή. Η λήψη καφεΐνης περίπου 60 λεπτά πριν από την προπόνηση, θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην αθλητική απόδοση.

Slim please

Η ευεργετική επίδραση του καφέ δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση της σιλουέτας αλλά και στην απώλεια βάρους. Μια μέτρια κατανάλωση καφέ, χωρίς ζάχαρη, γάλα κλπ., «ξεγελάει» τις πιθανές λιγούρες που μπορεί να αισθανόμαστε κατά διαστήματα βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση του σωματικού βάρους.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συστήνεται η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Που οδηγεί η υπερβολική κατανάλωση καφέ;

Σίγουρα ο καφές δίνει μια ευχάριστη νότα και μυρωδιά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αναζητήσει κανείς μόλις σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, ωστόσο η ανεξέλεγκτη κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου συνοδευόμενη από συχνές αυπνίες.
  • Πιθανή είναι η παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία
  • Ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης στρες και ευερεθιστικότητας. Ακριβώς επειδή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού αυξάνει την νευρικότητα και την ένταση.

Εν κατακλείδι:

Αναμφίβολα, η κατανάλωση καφέ στις συνιστώμενες ποσοτήτες, πέραν απλώς της γευστικής ευχαρίστησης δύναται να προσφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία σας. Σημαντική κρίνεται η προσαρμογή της καθημερινής πρόσληψης καφεΐνης από τρόφιμα και ροφήματα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Εντάξτε τον καφέ σας στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής συνοδευόμενης από μέτριας έντασης σωματική άσκηση και επωφεληθείτε από την ευεργετική του δράση.