Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία δρουν συνεργατικά για την εξασφάλιση της καλής υγείας του οργανισμού. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν πολύ λίγες θερμίδες με αποτέλεσμα να αποτελούν ασπίδα κατά της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η ένταξη τους στην καθημερινή διατροφή των παιδιών από μικρή ηλικίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας τους. Πως όμως θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αρεστά από τα παιδιά;

Πως θα ενισχύσω την πρόσληψη των φρούτων και των λαχανικών στο παιδί μου;

Αρκετές είναι οι φορές που τα παιδιά όχι μόνο δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων, αλλά αρνούνται ακόμη και να τα δοκιμάσουν. Δεδομένου ότι οι διατροφικές μας συνήθειες ως ενήλικες έχουν τη βάση τους στην παιδική ηλικία, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση τους, παρόλο που αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι μία πρόκληση.

1. Συχνή έκθεση στα συγκεκριμένα τρόφιμα

Τα περισσότερα παιδιά χαρακτηρίζονται από απροθυμία κατανάλωσης “νέων” τροφίμων και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών. Αυτή η τάση ξεκινά περίπου την περίοδο του απογαλακτισμού και κορυφώνεται μεταξύ 2 και 6 ετών. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ενός νέου τροφίμου φαίνεται να έχει η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αυτό. Προσπαθήστε να σερβίρετε το λαχανικό ή το φρούτο που απορρίπτει το παιδί, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα το καταναλώσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το παιδί σταδιακά εξοικειώνεται  με την όψη και την οσμή του, οι αντιστάσεις του μειώνονται και τελικά φτάνει σε ένα σημείο που το τρόφιμο παύει πια να αποτελεί κάτι διαφορετικό για το ίδιο και οδηγείται στη δοκιμή.

2. Προσέξτε την ποικιλία των φρούτων & των λαχανικών

Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να έχουν ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν γευστικά τις διατροφικές προτιμήσεις τους.  Όσα περισσότερα είναι τα φρούτα και λαχανικά που θα επιλέξουν τόση μεγαλύτερη είναι και η πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να προσλάβουν.

3. Ενσωματώστε έξυπνα τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα

Μπορείτε να προσθέσετε σταδιακά ορισμένα φρούτα και λαχανικά σε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι το παιδί ήδη αγαπά να καταναλώνει. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσθέσετε στην αγαπημένη ομελέτα των παιδιών σας διάφορα λαχανικά, με αυτό το τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με τη γεύση και τη μυρωδικά του τροφίμου τρόφιμο χωρίς να το καταλάβει. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μπολ με το γάλα και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα.

4. Αποτελέστε σωστό διατροφικό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τις περισσότερες φορές τη συμπεριφορά των ενηλίκων. Εάν σας βλέπουν να καταναλώνεται οποιαδήποτε τρόφιμο το πιο πιθανό είναι να θέλουν να το δοκιμάσουν και τα ίδια.

5. Έχετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέσιμα

Προσπαθήστε η πρόσβαση στα φρούτα και τα λαχανικά να είναι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας εύκολη για τα παιδιά. Τοποθετήστε ένα μπολ με φρούτα στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να είναι ορατά και εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά όταν πεινάνε. Επίσης, σε κάθε γεύμα καλό είναι να το συνοδεύετε με ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά σε μορφή σαλάτας. Ακόμη, στα ράφια του ψυγείου που έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα το παιδί να κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά και όχι τα αναψυκτικά ή τα γλυκά, ώστε όταν πεινάει η πρώτη επιλογή να είναι πάντα κάποια υγιεινή επιλογή.

6. Σωστή διατροφική εκπαίδευση

Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και απλό τρόπο την σημασία των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία. Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε σε μεγάλο βαθμό στο σωματικό βάρος αλλά στην θρεπτικότητα αυτών των τροφίμων. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να είναι και νόστιμα. Άλλωστε η παιδική ηλικία αποτελεί και τη βάση των μετέπειτα διατροφικών μας επιλογών και συνηθειών ως ενήλικες.

Η εισαγωγή των λαχανικών και των φρούτων στη διατροφή του μωρού συνιστάται να ξεκινάει τον 6ο μήνα σε μορφή πουρέ ή κρέμας, όταν το βρέφος είναι σε θέση να μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του,  ενώ ταυτόχρονα ξεκινά να δείχνει ενδιαφέρον για άλλες τροφές πέρα από το γάλα.

Συμπερασματικά

Η παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών. Η συχνή  έκθεση του παιδιού σε ποικιλία νέων τροφίμων, ήδη από μικρή ηλικία, πάντοτε με υπομονή και χωρίς πίεση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση των προσωπικών τους διατροφικών συνηθειών. Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να εκτεθούν και να δοκιμάσουν όλη την ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να αποκτήσουν τις ατομικές προτιμήσεις και αντιπάθειες.