Τα παντζάρια ανήκουν στην κατηγορία των βολβοειδών λαχανικών και αναπτύσσονται μέσα στο χώμα. Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη. Υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως το σέσκουλο, μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού, και το ζαχαρότευτλο, της οποίας η ρίζα έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία εκτός των ευεργετικών συστατικών για την υγεία μας προσφέρουν  και μία ξεχωριστή γεύση στη διατροφή μας.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των παντζαριών;

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επομένως η έλλειψη του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία, ενώ είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

ΚΑΛΙΟ

Τα παντζάρια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού, καθώς ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών. Προσοχή, σε άτομα με χρόνιες νεφρικές ανεπάρκειες, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, τα παντζάρια θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων στον εντερικό σωλήνα, βελτιώνουν την κινητικότητα του και κατ’ επέκταση μειώνεται ο χρόνος διέλευσης τυχόν βλαβερών ουσιών.

100γρ. παντζάρι εμπεριέχουν 2.8 γρ. φυτικών ινών

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης του για την υγεία μου?

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Έχει αποδειχθεί ότι τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω της αύξησης της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Αρκούν 250ml παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τα νιτρικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μύες. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η αντοχή των αθλητών/ αθλουμένων καθώς μεγαλώνει και η χρονική διάρκεια εκτέλεσης της άσκησης.

ΤΟΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Εκτός της μεταφοράς οξυγόνου στους μύες, τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση.

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Τα παντζάρια βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο προλαμβάνουν την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τα παντζάρια οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εξοντώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βηταλαΐνες των παντζαριών είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από τη βιταμίνη C και ορισμένες ανθοκυανίνες.

100γρ. παντζάρι αποδίδουν μόνο 45kcal

Πως μπορεί ο παντζαροχυμός να επηρεάσει την απόδοση της άσκησης?

Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στον χυμό του παντζαριού επιδρούν στην αθλητική αντοχή, μέσω της διαστολής που προκαλούν στα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτό τον τρόπο το οξυγόνο διοχετεύεται καλύτερα σε όλους τους ιστούς στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών ιστών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα νιτρικά άλατα βοηθούν επίσης τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αντοχή στην άσκηση. Ακόμα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του παντζαροχυμού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο σίδηρος με τη σειρά του, βοηθά την αιμοσφαιρίνη να μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της μυοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στους μύες.

Προσθέστε το παντζάρι στις σαλάτες ωμό ή βραστό, στα φαγητά σας, σαν χυμό ή smoothie. Τα οφέλη για την υγεία σας αμέτρητα!