To ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό στοιχείο τόσο της μεσογειακής διατροφής όσο και της ευρωπαϊκής κουζίνας. Οι διάφορες ποικιλίες ελαιόλαδου μπορεί να διαφέρουν ως προς το χρώμα και τη γεύση ενώ ο βαθμός οξύτητας και η μέθοδος επεξεργασίας του προσδίδουν το χαρακτηρισμό αγνό, παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα προϊόν με πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του προέρχεται από τις χώρες της Μεσογείου με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως παράγοντας περίπου 400.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πάνω από 26 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο!

 

Από τη σκοπιά του διαιτολόγου

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που χαρακτηρίζεται από πληθώρα θρεπτικών συστατικών.  Ανώτερα θρεπτικά και γευστικά θεωρούνται τα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία παράγονται χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Ε και Κ ενώ το 80% της περιεκτικότητας του περιλαμβάνει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρών οξέων των οποίων η κατανάλωση έχει συσχετισθεί με επιθυμητές αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ. Επιπλέον, στο ελαιόλαδο θα συναντήσει κανείς υψηλή ποσότητα φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών.  Ιδιαίτερα το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών σε σχέση με το απλό, γεγονός που αποδεικνύει την σημασία της παραγωγικής διαδικασίας του. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παρέχει 135 θερμίδες, καθιστώντας το ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Θερμίδες (kcal) 130
Υδατάνθρακες (g) 0
Πρωτεΐνη (g) 0
Λίπη (g) 14
Σάκχαρα (g) 0
Φυτικές ίνες (g) 0
Nάτριο (mg) 0.3
Κάλιο (mg) 0.1
Βιταμίνη Κ (mg) 8.1
Βιταμίνη Ε (mg) 1.9

Εάν μειώσετε την ποσότητα σε ένα κουταλάκι του γλυκού, ο αριθμός των θερμίδων του ελαιόλαδου μειώνεται περίπου κατά τα δύο τρίτα!

Ποια είναι τα κύρια οφέλη για την υγεία;

Σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε πολυφαινόλες μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι  πολυφαινόλες  εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων μεταξύ του που αποτελεί αιτία πολλών καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ στο ελαιόλαδο βοηθά στην γρηγορότερη πήξη του αίματος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει την κατανάλωση 1,5 κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Διατηρεί τη χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα

Το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα καλύτερα λίπη που μπορεί κανείς να καταναλώσει. Συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την «καλή χοληστερόλη» HDL και μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

Μειώνει την φλεγμονή

Το ελαϊκό οξύ αποτελεί το πιο σημαντικό λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου είναι συνήθως ήπια και χρειάζονται χρόνια ή δεκαετίες για να προκαλέσει βλάβη. Απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με τη πλήρη αντιφλεγμονώδη ικανότητα του ελαιόλαδου

 

Μπορεί η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιές λίπος, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών τροφίμων. Η προσθήκη του ελαιόλαδου στη διατροφή προσφέρει μεν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ορισμένες απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες, δε και αρκετές θερμίδες. Κλειδί στην υπόθεση είναι το μέτρο για την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους με την ηλικία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

 

Συμπερασματικά

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα στην ελληνική κουζίνα. Η αξία του χαρακτηρίζεται από το μοναδικό διατροφικό προφίλ που διαθέτει, κάτι το οποίο ενισχύεται με την ταυτόχρονη ενίσχυση της ποιότητας του. Ιδιαίτερα το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Επιπλέον, είναι απίστευτα ευέλικτο προϊόν αφού μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία συνταγών, που κυμαίνονται από ψημένα προϊόντα μέχρι τηγανητές πατάτες, σοταρισμένα λαχανικά, σάλτσες για σαλάτες και πολλά άλλα.