Η ισορροπημένη διατροφή μίας εγκύου πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης δίνει στο έμβρυο όλα τα εφόδια για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Μιλώντας για ισορροπημένη διατροφή νοείται μια διατροφή με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων στις συνιστώμενες πάντα ποσότητες. Παρόλα αυτά μία έγκυος θα πρέπει να είναι έγκαιρα ενήμερη για κάποιες τροφές που θα πρέπει να αποκλείσει από το πιάτο της. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου της.
Ωμά ή μισομαγειρεμένα αυγά
Τα αυγά είναι μία πλήρης τροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και πηγή χολίνης. Η χολίνη είναι απαραίτητη για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου. Για να είναι ωστόσο ασφαλής η κατανάλωση τους, θα πρέπει πριν καταναλωθούν να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, βρασμένα ή ψημένα διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης της εγκύου από σαλμονέλα. Προτίμησε αυγά συσκευασμένα, από επαγγελματίες παραγωγούς, με εμφανή τον κωδικό προϊόντος και την ημερομηνία λήξης. Σπιτικές μαγιονέζες, σπιτικό παγωτό, έτοιμες σος του εμπορίου, γλυκά με μη παστεριωμένα αυγά (τιραμισού) θα πρέπει να αποφεύγονται.
1 αυγό περιέχει 113mg χολίνης το οποίο αντιστοιχεί στο 25% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης για τις εγκύους (RDI)
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά και η κατανάλωση τους είναι απαραίτητα στη διάρκεια της κύησης διότι αποτελούν την σημαντικότερη πηγή ασβεστίου. Όμως τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά μπορούν να οδηγήσουν σε προσβολή της εγκύου από το βακτήριο Listeria. Προτίμησε ασφαλή γαλακτοκομικά, δηλαδή αυτά τα οποία έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της παστερίωσης κατά την οποία εξουδετερώνονται τα παθογόνα βακτήρια, όπως E. Coli, Listeria, Salmonella.
Τip
Προτίμησε τα χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα πλήρη, αλλά ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Τυριά με παρουσία μυκήτων
Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες τυριών που η κατανάλωση τους δεν συνίσταται κατά την διάρκεια κύησης. Αυτά είναι τυριά τα οποία εμπεριέχουν κάποιο είδος μύκητα, όπως το Brie, Camembert, Roquefort, Chevre, Danish blue, Gorgonzola.
Γνώριζες ότι τα σκληρά κίτρινα τυριά είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο σε σχέση με τα λευκά τυριά;
Συκώτι
Το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, περιέχει όμως και υψηλές ποσότητες Βιταμίνης Α, η οποία ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο. Για αυτό τον λόγο η κατανάλωση του απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Ατελώς πλυμένες σαλάτες και λαχανικά
Κατά τη διάρκεια της κύησης οι απαιτήσεις σε πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Έτσι λοιπόν τα λαχανικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την καθημερινή διατροφής της εγκύου. Στην κύηση όμως είναι μείζονος σημασίας οι σαλάτες και τα λαχανικά να έχουν πλυθεί με μεγάλη σχολαστικότητα πριν την κατανάλωση τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η αποφυγή μόλυνσης από το παράσιτο του Τοξοπλάσματος.
Προσοχή
Μην προτιμάται την κατανάλωση έτοιμων συσκευασμένων και πλυμένων σαλατών, διότι δύναται να είναι μολυσμένες από το βακτήριο της Listeria.
Ψάρια μολυσμένα με Υδράργυρο
Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη ψαριών που η κατανάλωση τους θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω του κινδύνου περιεκτικότητας σε υδράργυρο, ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι τα ψάρια είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές ω3 λιπαρών οξέων, η πρόσληψη των οποίων σχετίζεται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης του νεογνού. Ένας Διατροφολόγος είναι σε θέση να κατευθύνει μία έγκυο με ασφαλή τρόπο στην επιλογή των σωστών ειδών ψαριών και στην επαρκή εβδομαδιαία πρόσληψη ω3 λιπαρών.
Ψάρια με αυξημένη πιθανά συγκέντρωση υδραργύρου είναι:
• Ξιφίας
• Καρχαρίας
• Άγριος Σολωμός
• Σκουμπρί
Σημαντικό είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά να είναι καλά μαγειρεμένα. Επιλογές κατανάλωσης ωμών ψαριών, όπως σούσι, δεν θεωρούνται ασφαλείς.
Καφεΐνη >200mg ημερησίως
Η καφεΐνη είναι ένας από τους σημαντικότερους διέγερτες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να διέρχεται τον πλακούντα και να επηρεάζει το έμβρυο. Η καφεΐνη συναντάται εκτός από τον καφέ σε πλήθος άλλων τροφών όπως η σοκολάτα, το τσάι και κάποια αναψυκτικά. Ασφαλή πρόσληψη θεωρείται έως 200mg ημερησίως.
Αλκοόλ
Η πρόσληψη αλκοόλ στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού καθώς και με αναπτυξιακά προβλήματα. Επομένως δεν συνίσταται η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.