To στομάχι αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, ειδικά όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα. Ωστόσο, αυτή η ευαισθησία συσχετίζεται συχνά με ορισμένες λανθασμένες διατροφικές συνήθειες ή διάφορες έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Ο πόνος, οι καούρες, τα φουσκώματα και η δυσπεψία είναι συμπτώματα με τα οποία το στομάχι προειδοποιεί και αντιδρά στα διατροφικά λάθη που το επιβαρύνουν. Ως ένα βαθμό οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει κάποια στομαχική διαταραχή. Όταν όμως η διαταραχή αυτή είναι τακτική απαιτείται μια αναθεώρηση του τρόπου ζωής και διατροφής.

Τι προκαλεί ευαισθησία στο στομάχι;

  1. Παστά & καπνιστά τρόφιμα

Τα παστά και καπνιστά τρόφιμα, όπως είναι το τουρσί, οι πίκλες και τα παστά ψάρια πέρα από το γεγονός ότι ερεθίζουν το στομάχι, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το αλάτι είναι ένα συστατικό που ασφαλώς επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση και αντενδείκνυται για άτομα με καρδιολογικά ή άλλα μεταβολικά νοσήματα. Επίσης, το πάστωμα ειδικά μέσα σε λίπος επιβαρύνει θερμιδικά τα τρόφιμα, αφού ανεβάζει το περιεχόμενο κορεσμένο λίπος. Τα παστά τρόφιμα έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου όπως π.χ. του στομάχου. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και εξίσου φρέσκα ψάρια και κρεατικά προστατεύει από το ενδεχόμενο πρόκλησης οποιασδήποτε στομαχικής διαταραχής.

  1. Όξινες τροφές

Οι όξινες τροφές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατανάλωση τους, ιδιαίτερα από τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η σάλτσα ντομάτας και τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα λάιμ, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι όξινα και μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν επίσης ότι τα ανθρακούχα ποτά είναι εξίσου όξινα. Η αυξημένη, λοιπόν, κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να συμβάλλει στην άνοδο του γαστρικού οξέος προς τα πάνω ερεθίζοντας με αυτό τον τρόπο τον οισοφάγο. Συνηθέστερα συμπτώματα που δημιουργούνται είναι οι καούρες στο στομάχι, ο βήχας και η δυσπεψία.

  1. Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στην αποφυγή οποιασδήποτε στομαχικής διαταραχής και των συμπτωμάτων της. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρές αλλά επαρκής ποσότητες τροφής σε κάθε γεύμα, ώστε να μην επιβαρύνεται το στομάχι με επιπλέον φαγητό από αυτό που χρειάζεται. Όσο αναφορά την ώρα κατανάλωσης του τελευταίου γεύματος μέσα στην ημέρα, είναι σκόπιμο αυτό να γίνεται 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα για να μεταβολίσει ένα πλήρες γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο και το στομάχι δεν επιβαρύνεται και ο ύπνος γίνεται ποιοτικότερος.

  1. Το βαρύ φαγητό

Η κατανάλωση φαγητών και τροφών που περιέχουν μπαχαρικά και είναι τσιγαριστά, τηγανητά, λιπαρά ή καυτερά είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσπεψία στο οργανισμό καθώς και καούρες, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι. Το πρόβλημα με τα τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα είναι η δυσκολία πέψης τους, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, και η παραμονή τους στο πεπτικό σύστημα για πολύ καιρό, προκαλώντας το αίσθημα του φουσκώματος. Επιπλέον, τα λιπαρά τρόφιμα διεγείρουν τις συσπάσεις στο πεπτικό σύστημα, το οποίο μπορεί είτε να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου και να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα είτε να επιταχύνει την κίνηση, οδηγώντας σε διάρροια.

  1. Η μειωμένη πρόσληψη νερού

Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού πέρα από αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εξίσου έντονα προβλήματα με την πέψη. Η μειωμένη ενυδάτωση στο σώμα εμποδίζει το παχύ έντερο να απορροφήσει τη σωστή ποσότητα νερού ώστε να πραγματοποιηθούν οι κινήσεις του εντέρου. Με λίγα λόγια, η έλλειψη ενυδάτωσης οδηγεί τις περισσότερες φορές σε δυσκοιλιότητα.

  1. Η γρήγορη κατανάλωση της τροφής

Η αργή και προσεκτική μάσηση του φαγητού διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης μέσω του σάλιου, το οποίο περιέχει διάφορα ένζυμα που λιπαίνουν την τροφή και ξεκινούν την χώνεψη της. Από την άλλη πλευρά, η γρήγορη κατανάλωση ενός γεύματος δεν δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να διασπάσει σωστά την τροφή με αποτέλεσμα η πέψη να γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία.

Συνοψίζοντας

Η τροφή παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού και για την προφύλαξη του από διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές τροφές και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διαταράξουν και να «ενοχλήσουν» ένα ευαίσθητο στομάχι. Η σωστή διαχείριση τέτοιου είδους περιπτώσεων μπορεί να γίνει με επιτυχία στο σπίτι μέσω προσαρμογών στην διατροφή και στον τρόπο ζωής του καθενός, υιοθετώντας ορισμένους απλούς διατροφικούς κανόνες.