Αδιαμφησβήτητα η υιοθέτηση ορισμένων βασικών διατροφικών κανόνων δίνει όλα τα εφόδια για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Βασική επιθυμία των περισσότερων από εμάς είναι η διατήρηση ή η απώλεια σωματικού βάρους. Στην δεύτερη περίπτωση, πρωταρχικός κανόνας είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής με σκοπό τη δημιουργία ενός αρνητικού ισοζυγίου. Ωστόσο, παρόλο που η εξασφάλιση ενός καθημερινού θερμιδικού ελλείματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και συνήθειες που μπορεί να μας στερούν το πολυπόθητο αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ποια είναι τα λάθη, λοιπόν, που γίνονται και σαμποτάρουν την προσπάθεια όταν φαινομενικά όλα βαίνουν σωστά;

 

Το κυνήγι των μη ρεαλιστικών στόχων

Τις περισσότερες φορές η έναρξη ενός προγράμματος διατροφής για απώλεια σωματικού βάρους συνοδεύεται και από την επιθυμία για γρήγορο αποτέλεσμα. Η αναμενόμενη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που υιοθετούν εξαρχής έντονα υποθερμικά προγράμματα, βάζοντας τον οργανισμό τους σε μια διαδικασία που μακροχρόνια δεν είναι επαρκώς βιώσιμη. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους καταστάσεις ως συνθήκες επιβίωσης και στρες με αποτέλεσμα να μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει.

Μη επαρκής ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί έναν από τους βασικούς μεταβολίτες των κυτταρικών διεργασιών. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Επιπλέον, αρκετές είναι οι φορές που η πείνα μπερδεύεται με την δίψα. Με λίγα λόγια, πέρα από όλα τα υπόλοιπα η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει πιθανές λιγούρες μέσα στην ημέρα και συνεπώς να αποτρέψει την πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Παράλειψη γευμάτων και κυρίως του πρωινού

Η απώλεια βάρους όπως ήδη αναφέρθηκε στηρίζεται στη δημιουργία ενός αρνητικού ισοζυγίου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η παράλειψη γευμάτων και η πλήρης νηστεία βοηθούν στο αποτέλεσμα. Τα συνήθη γεύματα που παραλείπονται είναι το πρωινό και το βραδινό. Η τήρηση της συχνότητας των γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση τόσο της όρεξης όσο και τω επιπέδων σακχάρου μέσα στην ημέρα. Επίσης με αυτό τον τρόπο διατηρούνται  ο μεταβολικός ρυθμός μεταβολικό σε υψηλά επίπεδα.

Ελλιπής ύπνος

Η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο τη διατροφή και την άσκηση αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες του οργανισμού, όπως είναι ο ύπνος.  Ένας ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση του τσιμπολογήματος μέσα στην ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα μαγνησίου του οργανισμού. Πλούσιε πηγές σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, το τόφου και το μπρόκολο.

Αυξημένη κατανάλωση υγρών τροφίμων

Η κατανάλωση υγρών τροφίμων αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παγίδες.. Τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα που μοιάζουν με καφέ, μπορούν να εκτοξεύσουν την ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να γίνει αντιληπτό και χωρίς να προκαλέσουν σχεδόν κανένα ίχνος κορεσμού.

Η παγίδα του καθημερινού ζυγίσματος

Μπορεί η συνήθεια του καθημερινού (ή έστω συχνού) ζυγίσματος να φαίνεται ακίνδυνη, όμως αποτελεί τεράστια παγίδα. Η καθημερινή ζύγιση δεν είναι αντιπροσωπευτική του πραγματικού μας βάρους και αυτό γιατί η απώλεια σωματικού βάρους δεν συμβαίνει μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον, καθημερινά η κατανομή των υγρών του σώματος διαφοροποιείται με αποτέλεσμα να δίνουν μια πλασματική εικόνα σωματικού βάρους. Αυτή η πλασματική εικόνα είναι αρκετή, ώστε να γεμίσει κανείς άγχος ή να επαναπαυτεί. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να αλλοιωθεί η διατροφική συμπεριφορά.

 

Συμπερασματικά

Οι παγίδες, λοιπόν, που κρύβονται είναι πολλές. Κλειδί στην υπόθεση αποτελεί η σωστή αρχή ενός προγράμματος διατροφής. Ξεκινήστε θέτοντας απλούς στόχους, οι οποίοι που εύκολα να επιτευχθούν και ακολουθούν τους βασικού διατροφικούς κανόνες. Από εκεί και πέρα, η βελτίωση του γενικότερου τρόπου ζωής και της καθημερινότητας θα συμβάλει όχι μόνο στην επίτευξη του στόχου αλλά και στην ομαλή πορεία για αυτόν.  Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος αποτελεί τον κατάλληλό καθοδηγητή σε όλη αυτή την προσπάθεια.