Το καλοκαίρι αποτελεί μία ιδιαίτερη εποχή που επηρεάζει τόσο την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όσο και τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι διαθέσιμες διατροφικές επιλογές, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες καθώς και η χαλαρή διάθεση στρέφουν την προσοχή όλων μας σε οτιδήποτε άλλο πέραν της διατροφής και της γενικότερης σωματικής υγείας. Ωστόσο, η υιοθέτηση ορισμένων βασικών διατροφικών συνηθειών θα βοήσει στην διατήρηση του σωματικού βάρους κατά τους θερινούς μήνες χωρίς να στερηθούμε οποιαδήποτε καλοκαιρινή εξόρμηση. Το μειωμένο αίσθημα της πείνας σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα κορεσμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αποτελούν σύμμαχοι στη διαδικασία ρύθμισης του βάρους.

 

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα τροφής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών. Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης τροφής θα πρέπει να γίνεται υγιεινά ώστε να αντισταθμίζεται η απώλεια ενέργειας όταν το σώμα εκτίθεται στη θερμότητα.

Οι 6 «χρυσοί» κανόνες της διατροφής για το καλοκαίρι

Με το θερμόμετρο, λοιπόν, να ανεβαίνει κατακόρυφα και την ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή, ας δούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε διατροφικά τις ζεστές ημέρες που έρχονται, να νιώσουμε το σώμα μας πιο ελαφρύ αλλά και να έχουμε ενέργεια για τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες.

Επαρκής ενυδάτωση

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού ειδικά το καλοκαίρι που ο κίνδυνος της αφυδάτωσης εγκυμονεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων την ώρα του γεύματος μειώνοντας τους στόχους για υγιή διαχείριση βάρους και σωματικής δραστηριότητας. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 1,5-2 λίτρων νερού. Ειδικά τις ημέρες στην παραλία εφοδιαστείτε με αρκετά μπουκαλάκια νερού ή θερμός ώστε να ενυδατώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προμηθευτείτε με κατάλληλα σνακ για την παραλία

Ιδανική κρίνεται η προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών σνακ πριν από τις εξορμήσεις σας στην παραλία. Η ύπαρξη ενός μικρού σνακ θα αποτρέψει τον κίνδυνο κατανάλωσης ανθυγιεινών επιλογών όπως είναι τα κλαμπ σάντουιτς ή τα παγωτά που είναι πλούσια σε λιπαρά και περιττές θερμίδες. Υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα πολύσπορα κριτσίνια, οι μπάρες δημητριακών, οι ρυζογκοφρέτες και φυσικά τα φρέσκα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλα να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.

Επιλέξτε άπαχη πρωτεΐνη

Η υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών τείνουν να περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία για λιπαρά φαγητά. Συνεπώς είναι πιο εύκολη η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης όπως είναι τα ψητά ψάρια, η γαλοπούλα, τα θαλασσινά αλλά και το στήθος κοτόπουλου, τα οποία πέρα από υγιεινές επιλογές έχουν και λίγες θερμίδες.

Δώστε προσοχή στους δροσερούς πειρασμούς του καλοκαιριού

Οι υψηλά θερμιδογόνοι πειρασμοί του καλοκαιριού είναι αρκετοί. Τα παγωτά καθώς και τα ζαχαρούχα ροφήματα, όπως είναι οι γρανίτες, αποτελούν αγαπημένες και δροσιστικές επιλογές  με σκοπό την επαναφορά της θερμοκρασία του σώματος αλλά και της παράλληλης τόνωσης. Στόχος δεν είναι ο πλήρης αποκλεισμός τους από το διαιτολόγιο αλλά η κατανάλωση της σωστής ποσότητα και ποιότητας τους. Προτιμήστε να καταναλώσετε μικρή ποσότητα από κάποιο light παγωτό ή να παρασκευάσετε ένα δικό σας σπιτικό χυμό ή smoothie.

Μην παραλείπετε γεύματα

Είναι σημαντικό να μην μένει το στομάχι κενό για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να διατηρούνται τόσο τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και η σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Συστήνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα που θα απέχουν μεταξύ τους 2,5-4 ώρες. Επιπλέον, τα γεύματα θα πρέπει να είναι εύπεπτα για την καλύτερη απόδοση του οργανισμού.   Ειδικά το πρωινό αποτελεί βασικό γεύμα για να ξεκινήσει σωστά η μέρα και συντελεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Αναζητήστε ευκαιρίες για άθληση

Η παραλία προσφέρει αρκετές επιλογές για αθλητικές δραστηριότητες. Το κολύμπι, οι ρακέτες στην άμμο και τα θαλάσσια σπορ αποτελούν ιδανικούς τρόπους να συνδυάσει κανείς τη διασκέδαση και τη γυμναστική. Ακόμη, όμως και αν είσαι τύπος που προτιμάει τη χαλάρωση στην ξαπλώστρα μπορείς να εντάξεις μέσα στην ημέρα λίγα λεπτά περπατήματος. Οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης θα βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους και της συνολικής ευεξίας.

 

Ένα μικρό tip που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να μην προσλάβουμε όλες τις θερμίδες των ανθυγιεινών σνακς που υπάρχουν στην παραλία είναι να μοιραστούμε με την παρέα μας το σνακ που θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα η κατανάλωση ενός μέρους από το club sandwich θα μας προσφέρει 300 θερμίδες αντί 1200 που προσφέρει ολόκληρο.

 

Συμπερασματικά

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι μέσα από κάποιες απλές αλλά βασικές διατροφικές συνήθειες το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης του σωματικού βάρους.  Ας προσπαθήσουμε φέτος το καλοκαίρι να θέσουμε τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφή και περισσότερη κίνηση με άμεσο αποτέλεσμα στο βάρος αλλά και στη γενικότερη υγεία μας!