Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία και η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα οφέλη για την ενήλικη ζωή τους. Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας είναι πλέον αδιαμφησβήτητη και αποτελεί σημαντικό παράγοντα σωστής ανάπτυξης. Η τροφή αποτελεί το βασικό “καύσιμο” για τον οργανισμό, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει όλες τις περίπλοκες μεταβολικές διαδικασίες του και συνεπώς να διατηρηθεί στη ζωή. Παρόλο λοιπόν που τα οφέλη της διατροφής είναι ευρέως γνωστά, η υιοθέτηση και η τήρηση ορισμένων βασικών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για πολλούς γονείς.

Οι 5 “χρυσοί” κανόνες για να ενθαρρύνουν οι γονείς τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Εκθέστε τα παιδιά σε ποικιλία τροφίμων

Η δοκιμή ενός καινούριου τροφίμου από τα παιδιά δεν είναι πάντοτε εύκολη και ευχάριστη. Πολλά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν και να εκτεθούν αρκετές φορές σε ένα τρόφιμο προκειμένου να το αποδεχτούν. Ωστόσο, η σταδιακή ενσωμάτωση διαφορετικών κάθε φορά τροφίμων από όλες τις ομάδες στα γεύματα θα συμβάλλει στην εξοικείωση των παιδιών με τα τρόφιμα μέσα από την ανακάλυψη νέων γεύσεων.

Αποτελέστε παράδειγμα προς μίμηση

Τα παιδιά τις περισσότερες φορές μιμούνται τις συνήθειες των ενηλίκων. Συνεπώς η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων καθώς και η τήρηση ορισμένων σωστών διατροφικών συνηθειών από τους ενήλικες μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για να μιμηθούν τα παιδιά. Είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει ένα παιδί ένα τρόφιμο, όταν βλέπει ότι καταναλώνεται από τους γύρω του.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Το ίδιο ισχύει και την υιοθέτηση, όπως είναι ο τρόπος μαγειρέματος.

Ενθαρρύνετε την κατανάλωση μικρών σνακ μέσα στην ημέρα

Η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων ενδιάμεσα στα γεύματα αποτρέπει από το τσιμπολόγημα και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας. Το μέγεθος των σνακ θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε παιδιού, ώστε να του προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού αλλά ταυτόχρονα να του δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή

Η ταύτιση οποιουδήποτε τροφίμου με την τιμωρία ή την ανταμοιβή οδηγεί στην ανάπτυξη αρνητικών συνειρμών και αποτρέπει να καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Αντίθετα,  εστιάστε στα πράγματα που το παιδί κάνει σωστά για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

 

Σωστή διατροφή σημαίνει και ενεργός ζωή

Εντάξτε στη ζωή του παιδιού την άσκηση

Η υιοθέτηση τακτικής φυσική δραστηριότητας σε παιχνίδια, σχολικά προγράμματα και αθλητικές δραστηριότητες βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην διατήρηση ενός ισοζυγίου ενέργειας, ώστε το βάρος του παιδιού να παραμένει σταθερό. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να εκτελούν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας προς υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα ημερησίως. Εποικοδομητικές είναι οι οικογενειακές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι.

Περιορίστε το χρόνο στην οθόνη

Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που το παιδί περνάει μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η αποτροπή από έναν καθιστικό τρόπο ζωής θα βοηθήσει στη συνολική υγεία του παιδιού. Επιπλέον, η παρακολούθηση της τηλεόρασης στα οικογενειακά γεύματα έχει συσχετιστεί με κακή ποιότητα διατροφής και αποτελέσματα βάρους στα παιδιά. Το φαγητό μαζί με την τηλεόραση σχετίζεται με κακή ποιότητα διατροφής μεταξύ των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της συχνότερης κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Κάντε τα γεύματα μια οικογενειακή συνήθεια

Η κατανάλωση των γευμάτων με όλα τα μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να ενισχύσουν την οικογενειακή συνοχή. Ταυτόχρονα, η παροχή ποικιλίας τροφίμων με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν νέες τροφές και να τις αποδεχτούν ευκολότερα.

Συμπερασματικά

Η δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η υποστήριξη μιας ενεργούς καθημερινότητας από την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της υγείας και της ευεξίας των παιδιών τόσο τώρα όσο και σε μελλοντικό επίπεδο. Το να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε σωστά μπορεί να φαίνεται ένας αγώνας δρόμου, στην πραγματικότητα όμως μέσα από μικρές και εύκολες αλλαγές διατροφικών συνηθειών και έξυπνους τρόπους διαχείρισης των τροφών μπορεί να αποδειχτεί πιο εύκολο απ’όσο πιστεύετε. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η ενασχόληση του παιδιού με το φαγητό αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ της σωστής υγείας.