Όλα τα είδη σαλάτας είναι νόστιμα, θρεπτικά και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τη διαδικασία της προετοιμασίας τους κουραστική και χρονοβόρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταλήγουν είτε να τρώνε τα ίδια λαχανικά ξανά και ξανά είτε να μην καταναλώνουν καθόλου σαλάτες. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να υιοθετήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πολλές εταιρίες προσφέρουν έτοιμες σαλάτες που είναι διαλεγμένες και συσκευασμένες (κομμένες ή μη, πλυμένες ή μη). Παρόλα αυτά, πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι σαλάτες; Και μήπως τα λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών;
Είναι πραγματικά ασφαλείς;
Ως ένα μεγάλο βαθμό οι έτοιμες σαλάτες του εμπορίου θεωρούνται ασφαλείς. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των φρέσκων λαχανικών, η ασφάλεια τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διαδικασίας καλλιέργειας, συντήρησης, μεταφοράς και αποθήκευσής τους. Τηρώντας τους κανονισμούς και τις οδηγίες για την υγιεινή των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι εταιρείες παραγωγής αυτών των προϊόντων μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Παρ’όλαυτα, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι έτοιμες κομμένες πράσινες σαλάτες ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτες στη μικροβιακή αλλοίωση σε σύγκριση με τις άκοπες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα, λόγω της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών τους, αποτελούν πρόσφορο “έδαφος” για την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών. Βέβαια, οι εταιρίες χρησιμοποιούν διαφόρους μεθόδους απολύμανσης που αποσκοπούν στη μείωση της παρουσίας των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να βρίσκονται πάνω στα τμήματα των λαχανικών που προορίζονται για τις έτοιμες σαλάτες. Από την άλλη, οι καταναλωτές για να διατηρήσουν το μέγιστο της ασφάλειας και της ποιότητάς τους, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής κατά τον χειρισμό των λαχανικών και να διατηρούν τα προϊόντα αυτά υπό τις αναγραφόμενες συνθήκες αποθήκευσης που έχουν οριστεί από τον προμηθευτή.
Είναι το ίδιο θρεπτικές οι έτοιμες σαλάτες με τις φρέσκιες;
Όλα τα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά στοιχεία μόλις αρχίζουν να επεξεργάζονται. Συνεπώς, ακόμη και ο τεμαχισμός και το πλύσιμο των λαχανικών αποτελεί μία μέθοδο επεξεργασίας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, είτε γίνεται από εμάς είτε από την βιομηχανία τροφίμων. Η διαδικασία της εκτενούς πλύσης τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, κυρίως των υδατοδιαλυτών βιταμινών και συγκεκριμένα της βιταμίνης C. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι βιταμίνες μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα κατά τη διάρκεια της πλύσης λόγω οξειδωτικού stress. Φυσικά, στη περίπτωση των πράσινων λαχανικών το συνολικό θρεπτικό τους πακέτο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ανεξάρτητα από τις όποιες μικρές ή μεγάλες απώλειες μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών.
Τι πρέπει να προσέξω στις έτοιμες σαλάτες;
Ελέγχω την ετικέτα τροφίμων
Η διάρκεια διατήρησης (ημερομηνία λήξης) μιας σαλάτας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αξιολόγησης της ποιότητας της. Τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση, εάν καταναλωθούν μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής. Σαλάτες με μακρινή ημερομηνία λήξης είναι πιθανό να είναι πιο φρέσκες και να διατηρούνται καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, η αγορά προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί να πετάξετε τη σαλάτα επειδή έχει λήξει.
Τοποθετώ τις σαλάτες απευθείας στο ψυγείο
Η τοποθέτηση της σαλάτας στο ψυγείο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την αγορά αλλά και το άνοιγμα μιας σαλάτας βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας της. Επιπλέον, η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων.
Πλένω καλά τα λαχανικά πριν την κατανάλωση
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα φρέσκα λαχανικά, συσκευασμένα και μη, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, προτού καταναλωθούν. Συνήθως οι έτοιμες σαλάτες έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό ήδη από τη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, καλό είναι να πλένουμε τα λαχανικά ακόμα και όταν η συσκευασία γράφει ότι είναι πλυμένα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή περίπτωση μόλυνσης.
Συμπερασματικά
Οι έτοιμες σαλάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νέα προϊόντα της αγοράς και αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Μέσα από αυτές, μπορούμε να προσλάβουμε τις συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών, ακόμα και όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Στο εμπόριο υπάρχει μία ποικιλία έτοιμων σαλατών, επιτρέποντάς μας να επιλέξουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τις διατροφικές μας ανάγκες. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως σχεδόν πάντα είναι καλύτερο να φας μια έτοιμη σαλάτα, απ’ το να μη φας καθόλου.