Το σταφύλι ανήκει στην οικογένεια των καλοκαιρινών φρούτων και κάνει επίσημα την εμφάνιση του περίπου στις αρχές του Αυγούστου. Πρόκειται για μια τροφή που αφθονεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Το σταφύλι αποτελεί ένα δημοφιλές φρούτο όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τη πλούσια θρεπτική του αξία.  Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής τα σταφύλια αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ανάλογα με την απόχρωση τους μπορεί κανείς να διακρίνει τις διάφορες ποικιλίες τους καθώς επίσης και την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, οι κόκκινες ή μωβ ποικιλίες είναι πλούσιες σε ανθοκυάνες, ενώ οι λευκές και πράσινες σε τανίνες.

Από τη σκοπιά του διαιτολόγου

Ένα μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες που ισοδυναμεί με το θερμιδικό περιεχόμενο 2 μεγάλων άλλων φρούτων. Πολλοί θεωρούν ότι το σταφύλι δεν έχει θέση στη δίαιτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Ωστόσο, η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, δηλαδή στον μονοσακχαρίτη φρουκτόζη και όχι στην σουκρόζη που αποτελεί την κοινή ζάχαρη. Επιπλέον, το σταφύλι χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ευθύνονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Ας δούμε αναλυτικά την διατροφική αξία 100γρ. ώριμου σταφυλιού.

Θρεπτικό Περιεχόμενο Περιεκτικότητα
 Ενέργεια (kcal) 76
Πρωτεΐνες (g) 0.7
Υδατάνθρακες (g) 17.4
Λίπη (g) 0
Διαιτητικές ίνες (g) 0.46
Νερό (g) 79.2
Βιταμίνη Α (mg) 0.1
Κάλιο (mg) 161
Σίδηρος (mg) 0.5
Μαγνήσιο (mg) 10

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Σύμμαχος της καρδιάς 

Η υψηλή περιεκτικότητά του σταφυλιού σε κάλιο έχει συνδεθεί με τον αποτελεσματικό έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατ’επέκταση της πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην προάσπιση της υγείας της καρδιάς.

Βοηθός στην αποτοξίνωση του οργανισμού & στην υγεία της επιδερμίδας

Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σταφύλι επιδρούν θετικά στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, οι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη της επιδερμίδας προσφέροντάς της σύσφιξη και λάμψη.

Συμβάλλει στη μείωση της δυσκοιλιότητας 

Το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου βοηθώντας με αυτό το τρόπο καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.  Τα φλαβονοειδή από την άλλη μεριά δρουν κατά του έλκους, βοηθώντας την επούλωση των πληγών.

Προϊόντα σταφυλιού

Η μεταποίηση του σταφυλιού μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και γεύσης, όπως είναι το κρασί, ο χυμός σταφυλιού και η σταφίδα. Πιο συγκεκριμένα:

Κρασί: Το κρασί αποτελεί μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής περιλαμβάνει ένα 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες την ημέρα, ποσότητα που επιτρέπει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγεία του οργανισμού.

Χυμός σταφυλιού: Ο χυμός σταφυλιού αποτελεί πρώτη ύλη για να παραχθεί  το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως ακριβώς και το μέλι και για αυτό πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι και η ρακή θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά φυσικά αντιγριπικά.

Σταφίδα: Η σταφίδα αποτελεί το αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Η υψηλή θρεπτικής της αξίας αποδίδεται στην αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου (73mg), σιδήρου (2,7gr), Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.

Τσικουδιά & Τσίπουρο: Και τα δυο αποστάγματα φτιάχνονται από ανάμιξη λευκών και κόκκινων ποικιλιών σταφυλιών. Στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς, η μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ένα σφηνάκι. Η κατανάλωση τους με μέτρο αποτελεί το κλειδί σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς η περιεκτικότητα του σε αιθανόλη είναι αρκετά αυξημένη συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα πότο, γεγονός που αυξάνει τόσο τις θερμίδες όσο και την αλκοόλη στο αίμα.

Συμπερασματικά

Το σταφύλι αποτελεί ένα φρούτο που τρώγεται ώριμο και συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι ανεπτυγμένα, όταν είναι πια είναι βρώσιμο. Η υψηλή διατροφική του αξία το καθιστούν μια ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, επειδή το σταφύλι δεν διατηρείται όλο το χρόνο, το κρασί, η σταφίδα και το πετιμέζι αποτελούν αντάξιες τροφές που μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιο σας, εφόσον καταναλώνονται σωστά. Διαλέξτε λοιπόν τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκά με κουκούτσι ή χωρίς και καταναλώστε τα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ενδοιασμούς αλλά και χωρίς υπερβολές.