Τα δαμάσκηνα είτε καταναλώνονται φρέσκα είτε αποξηραμένα αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.  Ανήκουν στην κατηγορία των μικρών φρούτων και εμφανίζουν μια πληθώρα ποικιλιών, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα και την εξωτερική εμφάνιση.  Από την κατανάλωση τους ως σνακ μεταξύ των γευμάτων μέχρι και την παραγωγή μαρμελάδας αλλά και την προσθήκη τους σε διάφορα κυρίως γεύματα μπορεί κανείς να λάβει τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία.  Τα δαμάσκηνα είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, για αυτό και συστήνονται τόσο σε άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους όσο και σε διαβητικά άτομα. Ας γνωρίσουμε μαζί, λοιπόν, αναλυτικότερα σε αυτό το άρθρο τα δαμάσκηνα.

Ποια τα οφέλη για την υγεία;

Βοηθούν στην διαχείριση του σωματικού βάρους

Σε μια ποσότητα 100γρ. περιέχονται περίπου 46 θερμίδες , γεγονός που καθιστά τα δαμάσκηνα μια καλή επιλογή για την ένταξη τους στο διατροφολόγιο μας.

Προωθούν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Τα δαμάσκηνα ως φυσικό προβιοτικό είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και βοηθούν στην ανακούφιση από συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Περιέχουν βιταμίνη C η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και είναι υπεύθυνη για την επιδιόρθωση των κυττάρων, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Προάγουν την υγεία των ματιών και της όρασης

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α και β–καροτένιο συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης καθώς και στην υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων.

Αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια πηγή καλίου, φθορίου και σιδήρου.  Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, ο σίδηρος στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το φθόριο με τη σειρά του συμβάλλει στην υγεία τον δοντιών.

Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους του οργανισμού,  βοηθώντας έτσι στην απελευθέρωση ενέργειας.

Πως μπορείτε να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

Είτε ως φρέσκο φρούτο μαζί με τη φλούδα του για την αύξηση των φυτικών ινών ημερησίως, είτε ως αποξηραμένο φρούτο ή φυσικό χυμό, μπορεί κανείς να συμπεριλάβει τα δαμάσκηνα στο καθημερινό του διατροφολόγιο. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα αποτελούν λαχταριστή προσθήκη σε αρκετές σαλάτες, στο γιαούρτι, σε σπιτικά κέικ, μπάρες ,μπισκότα και muffins.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ /100 g  ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
Ενέργεια 46  kcal
Υδατάνθρακες 19.5 g
Πρωτεΐνες 0.7 g
Λίπη 0.3 g
Φυτικές ίνες 1.4 g
Βιταμίνη C 9.5 mg
Bιταμίνη Κ 6.5 mcg
Κάλιο 157 μmg

Συνοψίζοντας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει την κατανάλωση των δαμάσκηνων με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα δαμάσκηνα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη και σε άλλες πτυχές του σώματος, εφόσον καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα. Μπορούμε να τα απολαύσουμε είτε ως γλυκό σνακ είτε μέσω της προσθήκης τους σε μια σειρά γευστικών πιάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι η ένταξη νέων και ποικίλων τροφίμων στην καθημερινότητα μας προσθέτει ένα ακόμη μικρό “λιθαράκι” στην προσπάθεια μας για μια καλύτερη υγεία.