Το ροδάκινο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού με πληθώρα συνταγών να το περικλείουν. Πρόκειται για το τρίτο πιο σημαντικό καρπό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της τρυφερής υφής του, της ευχάριστης γεύσης του και της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, σάκχαρα, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Η συστηματική κατανάλωση των ροδάκινων μπορεί να επιφέρει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ορισμένων παθήσεων. Η ένταξη του ροδάκινου στο καθημερινό διατροφολόγιο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, είτε με την φρέσκια είτε με την αποξηραμένη τους εκδοχή.

Από την σκοπιά του διαιτολόγου

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα ροδάκινα αποτελούν διατροφικές πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το 90% του ροδάκινου αποτελείται από νερό, ενώ η σύσταση του σε μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες και μόνο 0,405 g λίπους. Αναφορικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά του, το ροδάκινο θεωρείται καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνς Α και β-καροτενίου. Πιο συγκεκριμένα, ένα μέτριο σε μέγεθος ροδάκινο (150 g) περιλαμβάνει:

Διατροφική Αξία Περιεκτικότητα στα 150γρ.
Ενέργεια 65,1 kcal
Πρωτεΐνη 1,14 g
Λίπος 0,419 g
Υδατάνθρακες 15,7 g
Σάκχαρα 2,32 g
Ασβέστιο 6 mg
Σίδηρο 0,527 mg
Νάτριο 20,2 mg
Βιταμίνη C 6,36 mg
Βιταμίνη Α 37,2 μg
Β-Καροτένιο 347μg

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το 90% σχεδόν του φρούτου αποτελείται από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή ενυδάτωσης του σώματος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ταυτόχρονα, αποτελεί υγιεινή επιλογή σνακ στην παραλία αμέσως μετά τη βουτιά στη θάλασσα αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο την κατανάλωση ανθυγιεινών και αυξημένων θερμιδικά φαγητών και ροφημάτων.

Κατάλληλη επιλογή για διαβητικούς

Τα ροδάκινα χαρακτηρίζονται από αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και ταυτόχρονα αυξημένη πηγή φυτικών ινών. Επιπλέον, συγκαταλέγονται στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που οδηγεί σε ομαλές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Σύμμαχος στη λειτουργία του εντέρου

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες το ροδάκινο βοηθάει στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες ενισχύουν την μικροχλωρίδα του εντέρου μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, λόγω της έντονης πηκτικής συμπεριφοράς  των διαλυτών πολυσακχαριτών μειώνεται ο ρυθμός γαστρικής κένωσης καθώς και ο χρόνος διέλευσης του στο λεπτό έντερο.

Προστασία της όρασης και του δέρματος

Τα ροδάκινα περιέχουν β-καροτένιο, μια προβιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα. Η βιταμίνη Α και η υψηλή περιεκτικότητα του ροδάκινου σε νερό, συμβάλλει στην ενυδάτωση και τη διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Α, διασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή καθώς και την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις. Οι βιταμίνες Α και C καθώς και το β καροτένιο που περιέχει το ροδάκινο αυξάνουν τη ροή του αίματος, κάτι που προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις.

Πως μπορώ να εντάξω το ροδάκινο στη διατροφή μου;

Η ένταξη των ροδάκινων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και σε πληθώρα συνταγών που κυμαίνονται από σαλάτες μέχρι και γλυκιές τάρτες. Ωστόσο, μελέτες έχουν αποδείξει πως τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα ροδάκινα διατηρούν περισσότερο χρονικό διάστημα τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, κάτι που εξασφαλίζει την διατροφική τους αξία ακόμα και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν φρέσκα. Εάν τα ροδάκινα δεν καταναλωθούν φρέσκα από μόνα τους, μπορούν να προστεθούν σε δροσερές σαλάτες, σε φυσικούς χυμούς και smoothies και στο γιαούρτι. Επιπλέον, τα ροδάκινα αποτελούν ιδανική επιλογή για σπιτικές μαρμελάδες, κομπόστες  και coctails.

Για να αποκομίσει κάποιος όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα ροδάκινα, συστήνεται η κατανάλωση του φρέσκο και ολόκληρο μαζί με την φλούδα, αφού πρώτα πλυθούν επαρκώς. Με αυτό το τρόπο προσλαμβάνεται σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών αλλά και πολυφαινολών.

Συμπερασματικά

Το ροδάκινο και η μυρωδιά του έχει συνδυαστεί από τους περισσότερους από εμάς με τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελούν πλούσιες πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι τόσο περισσότερο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Δικαίως λοιπόν μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία, ιδανικά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει σωστές ποσότητες από αυτά και άλλα καλοκαιρινά φρούτα.