Τα σπαράγγια αποτελούν ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά. Aνάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Πρακτικά, το φυτό δεν έχει φύλλα, αλλά βράκτια που μοιάζουν με λέπια. Τα σπαράγγια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, βραστά, στον ατμό ή σοταρισμένα και συχνά χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σούπες, ριζότο και πιάτα με ζυμαρικά. Πρόκειται για τροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, C, E, καθώς και στα καροτένια, για αυτό και χαρακτηρίζονται από υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων και την ασπαραγίνη, μια ουσία με διουρητική δράση.

Από τη σκοπιά του διαιτολόγου

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100ΓΡ. ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΩΜΑ
Θερμίδες kcal 20 26
Πρωτεΐνες g 2.2 2.5
Υδατάνθρακες g 3.6 5
Λίπη g 0.2 0.2
Κάλιο mg 183 278
Νάτριο mg 1.0 2.0
Βιταμίνη C mg 26 33
Θειαμίνη(Β1) mg 0.2 0.7
Φυλλικό οξύ (B9) μg 134 144
Βιταμίνη Ε mg 0.34 1.13

Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;

Διουρητική Δράση

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους στο αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο είναι φυσικό διουρητικό, βοηθούν στην αποφυγή λοιμόξεων του ουροποιητικού.

Αντιοξειδωτική Δράση

Η βιταμίνη C, η β- καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της αντιοξειδωτικής δράσης που παρουσιάζουν τα σπαράγγια. Ιδιαίτερα τα μοβ σπαράγγια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Σύμμαχος του πεπτικού 

Λόγω των πρεβιοτικών που περιέχουν εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τα αέρια. Επιπλέον, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Βοηθούν στο hangover 

Μελέτη του 2009 έδειξε τα μέταλλα και τα αμινοξέα των σπαραγγιών προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες του αλκοόλ. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι τα σπαράγγια μπορούν να βελτιώσουν τις τιμές της χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει το συκώτι.

Yπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν;

Άτομα με ουρική αρθρίτιδα: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε πουρίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα.

Άτομα με αλλεργία: Εάν έχετε αλλεργία στα σπαράγγια ή σε άλλα λαχανικά όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση στα σπαράγγια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, δύσπνοια και πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού.

Συμπερασματικά

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως K, C, E, A και B6, καθώς και σε μέταλλα όπως σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Οι ιδιότητες τους θα μπορούσαν να τα κατατάξουν στην κατηγορία των superfoods, στην πραγματικότητα όμως το μόνο μέρος του φυτού του σπαραγγιού που περιέχει όλα αυτά τα οφέλη είναι το στέλεχος. Θεωρούνται γενικά μια ασφαλής προσθήκη σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την υγεία των νεφρών, ενώ ταυτόχρονα λόγω των χαμηλών τους θερμίδων συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να καταναλωθούν από τα άτομα όλων των ηλικιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, με μοναδικές εξαιρέσεις τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα και αλλεργία.