Μια από τις πιο δημοφιλείς γλυκαντικές ύλες των τελευταίων χρόνων, η οποία έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στη διατροφή του ανθρώπου, είναι η στέβια.  Πρόκειται για ένα είδος φυτού με προέλευση τη νότια Αμερική που χρησιμοποιείται κατεξοχήν ως υποκατάστατο τη ζάχαρης. Η στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά που προσφέρουν 200 φορές πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τη ζάχαρη, χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η αυτή η γλυκαντική ύλη θεωρείται ασφαλής για χρήση σε πληθώρα τροφίμων κα ποτών, χωρίς να ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος για αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης.

Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη της στέβιας ορίστηκε στα 4 mg ανά kg σωματικού βάρους.

Από τη σκοπιά του διαιτολόγου

Το γλυκαντικό από το εκχύλισμα του φυτού στέβια δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και για το λόγο αυτό αποδίδει μηδενικές θερμίδες. Σύμφωνα με το USDA ένα γραμμάριο στέβια έχει 1 θερμίδα και περίπου 1 γραμμάριο υδατάνθρακα. Η ποσότητα αυτή των υδατανθράκων είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη που παρέχει η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και έτσι δεν συμβάλει σημαντικά στη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων. Επιπλέον, η στέβια δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και πρωτεΐνη, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί σημαντική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, παρά την απουσία θερμίδων ορισμένα από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με στέβια ως γλυκαντική ουσία διαθέτουν πρόσθετα συστατικά, όπως αλκοόλες, άλλα γλυκαντικά και φυσικά ενισχυτικά γεύσης.

 

Ποια είναι τα οφέλη της στέβιας για την υγεία;

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Επειδή ακριβώς δεν περιέχει θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση ή την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Σε μελέτη 31 ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε, ορισμένοι κατανάλωσαν ένα σνακ 290 θερμίδων με στέβια και οι υπόλοιποι ένα σνακ 500 θερμίδων με ζάχαρη. Και στις δύο περιπτώσεις τα άτομα ανέφεραν παρόμοιο επίπεδο κορεσμού. Οπότε η ομάδα με το snack στέβιας παρουσίασε τελικά μικρότερη πρόσληψη ενέργειας έχοντας την ίδια ικανοποίηση.

 Συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου

Η στέβια μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Η ικανότητα της να αφήνει ανεπηρέαστα τα επίπεδα σακχάρου την καθιστά κατάλληλη επιλογή για τα διαβητικά άτομα. Θεωρείται ότι έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης όταν καταναλώνεται.

Προάγει τη στοματική υγεία

Έχει βρεθεί ότι η στέβια αλληλεπιδρά διαφορετικά με τα βακτήρια στο στόμα, μειώνοντας την οξύτητα και με αποτέλεσμα λιγότερο σχηματισμό βακτηρίων και κοιλότητας. Με αυτόν το τρόπο προστατεύσει εξίσου από την τερηδόνα μιας και δεν επηρεάζει την στοματική υγιεινή.

 

Ζάχαρη ή στέβια;

Η στέβια αποτελεί ένα γλυκαντικό με μηδενική επεξεργασία σε σχέση με τα υπόλοιπα τεχνητά γλυκαντικά. Το γεγονός αυτό της επιτρέπει να προσφέρει όλα τα ισχυρά αντιοξειδωτικά από το ίδιο το φυτό και τις φαινόλες,  τα οποία καταπολεμούν οποιαδήποτε οξειδωτική βλάβη. Πλέον πληθώρα προϊόντων παρασκευάζονται με τη στέβια ως κύρια γλυκαντική ουσία δίνοντας τη δυνατότητα για πρόσληψη λιγότερων θερμίδων σε σχέση με τη ζάχαρη. Κλειδί στην υπόθεση είναι η εύρεση μιας ισορροπίας στην κατανάλωση κάθε τροφίμου είτε περιέχει ζάχαρη είτε όχι. Κάθε άνθρωπος  μπορεί να επιλέξει ένα προϊόν βάση των δικών του ιδιαίτερων γευστικών προτιμήσεων.

 

Σε ποια τρόφιμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η στέβια;

Η στέβια περιέχεται σε μια τεράστια ποικιλία τροφίμων και ποτών όπως:

  • Τα παγωτά
  • Τα γιαούρτια
  • Τα αναψυκτικά διαίτης
  • Τους διάφορους χυμούς
  • Τα αρτοσκευάσματα
  • Τα γλυκά
  • Τα επιδόρπια ζελέ
  • Στον καφέ ή στο τσάι.

 

Συμπερασματικά

Η στέβια αποτελεί μια γλυκαντική ουσία που θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί σε ένα διατροφικό πλάνο δίνοντας τη δυνατότητα κατανάλωσης τροφίμων πιο εύγευστων και με λιγότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη στην υγεία καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση. Τα προϊόντα στέβιας μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές, όπως είναι η υγρή μορφή, η μορφή σκόνης, σε μορφή ταμπλέτας και σε μορφή αποξηραμένων φύλλων.