Στο άκουσμα της λέξης “superfoods” μας έρχονται στο νου τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας με αυξημένη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Στην αναζήτηση λοιπόν τέτοιων τροφών πολλές φορές ο Έλληνας καταναλωτής προχωρά σε επιλογή προϊόντων παραγόμενων στο εξωτερικό. Μη ξεχνάμε όμως πως η Ελληνική γη είναι ευλογημένη από διατροφικούς θησαυρούς που εκφύονται ακριβώς έξω από την πόρτα μας. Εμείς ξεχωρίσαμε 7 από αυτούς και αξίζει να τους γνωρίσουμε.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο, είναι ένα έλαιο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Η συστηματική του κατανάλωση έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, προστατεύει το νευρικό και καρδιαγγειακό μας σύστημα ενώ παρουσιάζει και αντιγηραντική δράση.
Όμως προσοχή! Κάθε κουταλιά ελαιόλαδο προσδίδει 135 θερμίδες. Γι’ αυτό το προσθέτουμε με σύνεση.

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

H μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου. Έχει ευεργετικά οφέλη για το πεπτικό μας, τη στοματική μας υγεία και το δέρμα μας. Έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προστατεύει τα αγγεία μας και τα διατηρεί υγιή. Διεθνώς έχει αναγνωριστεί ως φάρμακο για την επούλωση των πληγών του δέρματος και τη δυσπεψία. Η αποκλειστική παραγωγή της στο νησί της Χίου την καθιστά ένα από τα προϊόντα που η ελληνική γη έχει να προσφέρει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΑΜΟ

Πρόκειται για δυσεύρετο φυτό ιδιαίτερα γνωστό για την καταπραϋντική του δράση κατά του πόνου. Βρίσκεται μόνο στα πιο απόκρημνα βράχια των βουνών της Κρήτης. Το αυτοφυές δίκταμο είναι σπάνιο εύρημα και η συλλογή του εξαιρετικά δύσκολη. Παρουσιάζει τονωτικές και σπασμολυτικές δράσεις, καταπραΰνει από τον στομαχόπονο και τη κολίτιδα ενώ είναι ευρέως γνωστό για τις επουλωτικές του ιδιότητες

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές. Περιέχει σελήνιο, βιταμίνες Α και Β, κάλιο και σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Παρουσιάζει προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση. Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ και οδηγεί σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

ΧΑΡΟΥΠΙ

Το χαρούπι είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός μακρόβιου δένδρου, που ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο. Είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος. Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός.
Βοηθά στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Μειώνει τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας ενώ συμβάλει στη πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (SAFFRAN)

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς saffran αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και πολύτιμα μπαχαρικά με αξιοσημείωτες ιδιότητες. Μπορούμε να το συναντήσουμε είτε με την μορφή σκόνης, είτε με την μορφή νηματιδίων. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένια, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι ευεργετικός για το στομάχι, τα μάτια, τα νεφρά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παρουσιάζει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης του εγκεφάλου. Βελτιώνει τη εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ενώ δρα και αντιθρομβωτικά.

ΦIΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

Tα φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς, ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα. Περιέχουν τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και χαλκό, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά και φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η θρεπτική αξία τους δεν υποβαθμίζεται μετά από θερμική επεξεργασία.