Πόσα γνωρίζεις για αυτό το ιδιαίτερο φρούτο;

Ο λωτός είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ο καρπός του ωριμάζει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η μερίδα του λωτού ζυγίζει περίπου 170 γραμμάρια (1 μέτριος λωτός). Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί περίπου με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο λωτό.

Ο λωτός έχει γλυκιά σάρκα, ευεργετικές ιδιότητες, λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά  που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ο λωτός προέρχεται από την Ιαπωνία και το όνομα του σημαίνει ” τροφή των θεών” . Όταν ο λωτός είναι ώριμος έχει πολύ γλυκιά και μελωμένη σάρκα. Όταν είναι άγουρος δεν τρώγεται γιατί είναι ξινός και στυφός.

Ποια η Διατροφική αξία του λωτού;

Ένας μέτριος λωτός περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Έχει επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα, ενώ είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης, ο φρέσκος λωτός είναι καλή πηγή καλίου, βασικού ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.

Μακροθρεπτικά Συστατικά Διατροφική Αξία/100 g προϊόντος
Θερμίδες 70 kcal
Νερό 80 g
Πρωτεΐνη 0,58 g
Λιπαρά 0,19 g
Πολυακόρεστα 0,043 g
Υδατάνθρακες 19 g
Σάκχαρα 12,5 g
Κάλιο 161 mg
Βιταμίνη C 7,5 mg
Θειαμίνη (Β1) 0,030 mg
Ριβοφλαμίνη (Β2) 0,020 mg
Φολλικό οξύ 8 μg
Βιταμίνη Α 1627 UI
Βιταμίνη Κ 4,4 μg

Ποια τα οφέλη για την υγεία;

  • Διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε νερό.
  • Κατάλληλος για δυσκοιλιότητα. Είναι κατάλληλος για άτομα που υποφέρουν από προσωρινή αλλά και χρόνια δυσκοιλιότητα καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που διευκολύνουν το εντερικό μικροβίωμα και κατ’ επέκταση τη διέλευση των κοπράνων.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C/100 γραμμάρια λωτού.
  • Καλή λειτουργία νευρικού συστήματος, λόγω της αυξημένης παρουσίας των  βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  • Κατάλληλος για την υπέρταση. Είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα με υπέρταση, αφού περιέχει υψηλή  περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου στον οργανισμό μας.
  • Καλή πηγή ενέργειας

Πως μπορείς να καταναλώσεις τον λωτό;

  • Μέσα σε σαλάτες. Ιδανική πρόταση είναι με σπανάκι, άσπρο μαλακό τυρί, μανιτάρια και μπαλσαμικό ξύδι.
  • Πρόσθεσε μερικά κομμάτια στο γιαούρτι σου μαζί με βρώμη, μέλι και κανέλα.
  • Μέσα σε smoothies μαζί με άλλα φρούτα, γάλα και ξηρούς καρπούς.
  • Να τον προσθέσεις σε συνταγές για κέικ  και μπισκότα.

Εν κατακλείδι

Ο λωτός είναι  ένα νόστιμο και ιδιαίτερο φρούτο με ασιατική προέλευση που προσφέρει  πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Είναι εξαιρετική πηγή μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορεί να καταναλωθεί είτε ως φρέσκο φρούτο, είτε ως μαρμελάδα, συνοδευτικό κυρίως γευμάτων αλλά και ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό για την παρασκευή σπιτικών κέικ, μπισκότων ή σαλάτας.