Το Πάσχα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την γιορτινή περίοδο του χρόνου με τους περισσότερους διατροφικούς πειρασμούς. Αυτές οι γιορτινές μέρες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με πλουσιοπάροχα οικογενειακά τραπέζια και με συναντήσεις με φίλους, ώστε να απολαύσουμε τα παραδοσιακά έθιμα και τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις. Ωστόσο, χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία, τα πλούσια σε αλάτι, λίπος και θερμίδες γεύματα καθώς και η ανεξέλεγκτη ορισμένες φορές κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η διατροφική «πρόκληση» λοιπόν είναι να ευχαριστηθούμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς να χάσουμε τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες που ακολουθούμε τον υπόλοιπο χρόνο.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των πασχαλινών γευμάτων;

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η θερμιδική πρόσληψη για ορισμένα από τα δημοφιλέστερα εορταστικά γεύματα κατά την περίοδο του Πάσχα.

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ (kcal)
Αρνί 1 μερίδα (120γρ.) 340
Κατσίκι 1 μερίδα (120γρ.) 240
Κοκορέτσι 1 μερίδα (120γρ.) 225
Μαγειρίτσα 1 μικρό πιάτο 624
Κόκκινο αυγό 1 μέτριου μεγέθους 80
Τσουρέκι 1 φέτα (50γρ.) 230
Πασχαλινά κουλουράκια 1 μερίδα (30γρ.) 130
Σοκολατένια αυγά 1 κομμάτι (25γρ.) 90

*Οι ποσότητες αφορούν την μαγειρεμένη εκδοχή των τροφίμων.

Μπορεί οι διατροφικοί πειρασμοί να είναι αρκετοί αλλά ο έλεγχος της ποσότητα και του είδους των τροφίμων που θα επιλέξουμε μπορούν να διαμορφώσουν ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πλάνο κατά την εορταστική περίοδο. Κλειδί στην υπόθεση αποτελεί το μέτρο που θα πρέπει να ακολουθεί τον καθένα σε κάθε διατροφική επιλογή του, προκειμένου να μην στερηθεί καμία πασχαλινή λιχουδιά.

 

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορώ να ακολουθήσω;

Προκειμένου να διατηρήσει κανείς μια ισορροπία στο καθημερινό διατροφολόγιο του ακόμα και την περίοδο των εορτών, μπορεί να ακολουθήσει ορισμένες απλές αλλά βασικές συμβουλές.

  1. Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα

Οι περισσότεροι από εμάς τις ημέρες των εορτών επιλέγουμε να παραλείψουμε ορισμένα από τα γεύματα μέσα στην ημέρα, προκειμένου να μειώσουμε το συνολικό θερμιδικό φορτίο και να απολαύσουμε τα πασχαλινά τραπέζια χωρίς τύψεις. Ωστόσο, το μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η αύξηση του αισθήματος της πείνας και τελικά η υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, η επιλογή ενός μικρού σνακ ή ελαφριού γεύματος, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της όρεξης.

  1. Δώστε έμφαση στο μέγεθος της μερίδας

Ο έλεγχος της μερίδας αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι για μια επιτυχή διαχείριση σωματικού βάρους. Σερβίρετε το μισό πιάτο με λαχανικά και μοιράστε τα υπόλοιπα δύο τέταρτα του πιάτου σε άμυλο και πρωτεΐνη. Επιπλέον, η επιλογή ενός μικρότερου σε μέγεθος πιάτου θα εμποδίσει το υπερβολικό γέμισμα του με τροφές που πραγματικά δεν χρειάζεστε.

  1. Συνοδεύστε κάθε πιάτο σας με σαλάτα

Η σαλάτα δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι ούτε τις μέρες των εορτών. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε σαλάτες με ποικιλία λαχανικών που θα σας προσφέρουν όχι μόνο γευστική απόλαυση αλλά και  μια επαρκή ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος του κορεσμού και αποτρέπουν από επεισόδια υπερφαγίας στο κυρίως γεύμα.

  1. Δώστε προσοχή στο αρνί την ημέρα του Πάσχα

Το αρνί αποτελεί σήμα κατατεθέν για ένα πασχαλινό τραπέζι. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Ωστόσο διαθέτει και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που είναι βλαβερά για την υγεία. Προσπαθήστε να αφαιρέστε το τυχόν ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας προκειμένου να αποφύγετε την κατανάλωση πρόσθετου λίπους. Επιπλέον, μην προσθέσετε έξτρα λάδι ή βούτυρο στο μαγείρεμα του κρέατος και χρησιμοποιήστε βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά για να ενισχύσετε τη γεύση του αντί για αλάτι.

Προτιμήστε να ψήσετε τις πατάτες σε διαφορετικό σκεύος από το κρέας, ώστε να αποφύγετε την απορρόφηση λίπους που εκκρίνεται.

  1. Σκεφτείτε την ποιότητα και όχι την ποσότητα

Επιλέξτε τη μαύρη σοκολάτα από τη σοκολάτα γάλακτος για τα πασχαλινά σας αυγά καθώς έχει υψηλότερο ποσοστό κακάο (70-85%), που θα σας αφήσει ικανοποιημένους με μικρότερες μερίδες. Επιπλέον, το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που παρουσιάζουν θετικό αντίκτυπο στις καρδιακές παθήσεις.

  1. Παραμείνετε δραστήριοι και τις γιορτινές ημέρες

Αναζητείστε ευκαιρίες για συχνή σωματική δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα των εορτών. Ένα καθημερινό περπάτημα ή μια ήπιας έντασης σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ισοζύγιο ενέργειας.

 

Και από Δευτέρα τι κάνω;

Η οργάνωση της διατροφής είναι ένας καλός σύμμαχος μετά από μια εορταστική περίοδο. Καλό είναι να αποφύγουμε ακραίες διατροφικές επιλογές, όπως είναι η κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων ως μοναδικό γεύμα μέσα στην ημέρα.  Αντίθετα, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βάζοντας ταυτόχρονα στη διατροφή μικρότερες ποσότητες από τα τρόφιμα των προηγούμενων ημερών με τη συνοδεία σαλάτας θα συμβάλλει στη σταδιακή αποσυμφόρηση του οργανισμού από το πασχαλινό τραπέζι.

 

Συνοπτικά

Η περίοδος του Πάσχα λοιπόν, είναι μια εύκαιρα συνάντησης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα μεγάλα και πλούσια σε εδέσματα τραπέζια αποτελούν το σήμα κατατεθέν των εορτών. Επειδή η τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων δεν προϋποθέτει στερήσεις, η υιοθέτηση ενός μέτρου αναφορικά με τις διατροφικές επιλογές μας θα μπορέσει να βοηθήσει στη διατήρηση μιας ισορροπίας.  Ό,τι τελικά και αν επιλέξετε στο πασχαλινό τραπέζι, απόλαυσε το μέχρι και την τελευταία μπουκιά!

Καλό Πάσχα με Υγεία!