Η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της διατροφής των παιδιών ξεκινάει από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους. Το άγχος και οι αμφιβολίες για την σωστή ένταξη όλων των τροφών στο καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών κυριεύουν τους γονείς, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με «ιδιαίτερα» τρόφιμα όπως είναι τα γλυκά. Για πολλούς ενήλικες και παιδιά η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της μπορεί να αποτελέσει ένα αμφιλεγόμενο διατροφικό ζήτημα. Όλοι αποζητούμε την γλυκιά γεύση και όλοι έχουμε δικαίωμα να τη γευτούμε. Το κλειδί στην υπόθεση είναι να το κάνουμε με το σωστό τρόπο.
Οι Διατροφικές Οδηγίες του USDA για τους Αμερικανούς συνιστούν στα παιδιά να περιορίζουν την προσθήκη ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Η πρόσληψη περίσσειας ζάχαρης μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία για ακόμη περισσότερα γλυκά τρόφιμα ή ποτά.
Ποια είναι η σωστή συχνότητα κατανάλωσης γλυκών;
Πρώτο βήμα για τη σωστή διαχείριση της επιθυμίας των παιδιών για γλυκό είναι η αποφυγή της απαγόρευσης της κατανάλωσης τους. Η διαμόρφωση μιας αντίληψης ότι τα γλυκά θεωρούνται «απαγορευμένες» τροφές θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντίθετα, η ύπαρξη ενός μέτρου στην κατανάλωσή τους, διαπραγματευόμενοι τη συχνότητα μέσα στην εβδομάδα θα συμβάλλει στην αποφυγή περιττών θερμίδων. Η συχνότητα αυτή εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών, το βάρος τους αλλά και τη φυσική τους δραστηριότητα. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα γλυκά είναι τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι ίδιοι γονείς να αποτελούν το “καλό παράδειγμα” καταναλώνοντας γλυκίσματα με την ίδια συχνότητα, όπως και το παιδί. Ξεκινήστε, λοιπόν, την εβδομάδα οριοθετώντας μαζί με τα παιδιά ποιες μέρες θα μπορέσουν να φάνε κάποιο γλυκό και απομυθοποιήστε από το μυαλό τους ότι τα γλυκά αποτελούν ξεχωριστή τροφή.
Ποια είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού για το παιδί;
Υπάρχουν αρκετές εύκολες, σπιτικές και «έξυπνες» επιλογές για να προσφέρει ένας γονέας στο παιδί του τη γλυκιά γεύση. Λαχταριστές και υγιεινές λύσεις είναι η παρασκευή διαφόρων τροφών, όπως είναι το σπιτικό κέικ, τα μπισκότα ολικής άλεσης, το ρυζόγαλο, η σπιτική μαρμελάδα, οι ζελέδες φρούτων και ψητά φρούτα πασπαλισμένα με κανέλλα. Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται και η επιθυμία για γλυκό και ταυτόχρονα αυξάνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών στα παιδιά. Ωστόσο, η σωστή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας ενός τροφίμου θα βοηθήσει στη κατάλληλη επιλογή, σε περίπτωση αγοράς έτοιμων συσκευασμένων γλυκών. Αν τις χρησιμοποιήσετε σωστά σας βοηθούν να κάνετε συμφέρουσες, αλλά ταυτόχρονα και θρεπτικές επιλογές με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μικρών και μεγάλων.
Οι γονείς θα πρέπει να ξεκινούν την εισαγωγή των γλυκών αυστηρά μετά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής με μέτρο και με μια προϋπάρχουσα διαπραγμάτευση με το παιδί.
Υπάρχουν καλά και κακά σάκχαρα;
Η ζάχαρη προστίθεται σε μεγάλο μέρος των τροφών και ποτών που καταναλώνουμε. Ωστόσο, τα περισσότερα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία προσλαμβάνονται από τον οργανισμό έπειτα από την κατανάλωση τους. Τα σάκχαρα αυτά συνυπάρχουν στα τρόφιμα μαζί με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα καθιστώντας αυτές τις τροφές απαραίτητες για την υγεία. Εκεί που πρέπει να δίνεται προσοχή είναι στα προστιθέμενα σάκχαρα των οποίων η απορρόφηση γίνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση του αισθήματος της πείνας αλλά και του σακχάρου στο αίμα. Τα προστιθέμενα σάκχαρα βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα υψηλά σε ενέργεια και θερμίδες χωρίς να έχουν κάποια διατροφική αξία με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους συμπυκνωμένους χυμούς. Για αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να ενοχοποιούμε όλα τα είδη σακχάρων και να τα αποκλείουμε από τη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών. Αλλά να υιοθετήσουμε ένα μέτρο ως προς την κατανάλωση τους.
Συμπερασματικά
Αδιαμφισβήτητα τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά. Ωστόσο, οι γονείς οφείλουν να μυήσουν τα παιδιά τους στην απόκτηση μιας σωστής διατροφικής παιδείας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και οι ίδιοι θα αποτελούν ένα σωστό διατροφικό παράδειγμα. Τα γλυκά δεν θα πρέπει να αποτελούν εχθρό της διατροφής των παιδιών αλλά μια ευχάριστη προσθήκη στο διατροφολόγιο τους εφόσον αυτή γίνεται με μέτρο και σύνεση για την αποφυγή της πρόσληψης περιττού βάρους.