Η τηλεργασία αποτελεί μια μορφή εργασίας εξ αποστάσεως, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την εξάπλωση του covid-19.  Πράγματι, η πρόοδος και η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες εργασίας που θα διευκόλυναν τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη. Για αυτό αρκετές πλέον εταιρείες και οργανισμοί έχουν υιοθετήσει την τηλεργασία ως μία εναλλακτική μορφή εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η δυνατότητα της τηλεργασίας έχει επηρεάσει τον γενικότερο τρόπο ζωής των ατόμων συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών τους συνηθειών. Όσο περισσότερος είναι ο χρόνος που περνάει κανείς στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο είναι να οργανώσει το είδος και το ωράριο κατανάλωσης τροφής αλλά εξίσου εύκολο είναι να ξεφύγει και διατροφικά λόγω της εύκολης πρόσβασης στη τροφή.

Με ποιον τρόπο η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ευκολία πρόσβασης στη τροφή

Η πολύωρη παραμονή στο σπίτι δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση σε διάφορα τρόφιμα με αποτέλεσμα το άτομο να βρίσκεται σε ένα συνεχή πειρασμό. Αυτό συχνά οδηγεί σε αυξημένο αριθμό σνακ και γευμάτων μέσα στην ημέρα και τελικά σε υπερκατανάλωση τροφής. Τελικό αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, το οποίο εφόσον παρατηρείται επανειλημμένα μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος. Εξίσου σημαντική πέρα από την ποσότητα είναι και η ποιότητα της τροφής που επιλέγεται καθώς τις περισσότερες φορές τα πιο εύκολα και διαθέσιμα σνακ για κατανάλωση είναι εκείνα με χαμηλή θρεπτική αξία που αποδίδουν περιττές θερμίδες.

Χαμηλή φυσική δραστηριότητα 

Σημαντικό μειονέκτημα της τηλεργασίας είναι η μείωση της κίνησης και της δραστηριότητας μέσα στην καθημερινότητα. Η έλλειψη καθημερινής μετακίνησης, όπως η μετάβαση στο γραφείο με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που δεν ευνοεί τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Αύξηση άγχους και στρες

Η μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να αποτελέσει στρεσογόνο παράγοντα, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχική ευεξία. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου με την τηλεργασία χάνεται η αίσθηση του πραγματικού ωραρίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διακριτή έναρξη και λήξη της εργασίας. Όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις η αναζήτηση των λεγόμενων«comfort foods», δηλαδή τροφίμων ή φαγητών που θα μας κάνουν να αισθανθούμε καλά ψυχολογικά, αυξάνεται.

Πως μπορώ να προσέξω τη διατροφή μου κατά τη τηλεργασία;

Προγραμμάτισε τα γεύματα και τα σνακ της ημέρας

Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα της κουζίνας μπορεί να οδηγήσει τελικά σε υπερβολική κατανάλωση τροφής μέσω ενός ανεξέλεγκτου αριθμού γευμάτων και σνακ. Η οργάνωση του ωραρίου κατανάλωσης τροφής καθώς και του είδους της θα μπορέσει να βοηθήσει στη διατήρηση ενός ελέγχου της προσλαμβανόμενης τροφής και συνεπώς της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Προτίμησε το σπιτικό φαγητό

Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία παραμονής στο σπίτι και μαγείρεψε ο ίδιος τα γεύματα της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις τον πλήρη έλεγχο των συστατικών και της διατροφικής αξίας του κάθε γεύματος.

Μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα

Δεν χαρακτηρίζεται άδικα το πρωινό ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η κατανάλωση του προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Η λήψη πρωινού γεύματος εφοδιάζει τον οργανισμό με όλη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται, ενισχύοντας την απόδοση στις εργασιακές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα αποτρέπει από το τσιμπολόγημα.

Ενσωμάτωσε την κίνηση μέσα στην ημέρα

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις τηλεργασίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ωστόσο, η εύρεση μικρών χρονικών διαστημάτων μέσα στην ημέρα για μια μικρής μορφής άσκηση μπορεί αποβεί άκρως αποτελεσματική. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνε σύντομα διαλείμματα από τον υπολογιστή και κάνε μια μικρή βόλτα στο σπίτι ή μερικές γρήγορες ασκήσεις.

Συμπερασματικά

Η μεταφορά του εργασιακού περιβάλλοντος στο σπίτι έχει επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας, συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών συνηθειών. Ωστόσο, με την κατάλληλη οργάνωση, τον κατάλληλο προγραμματισμό και την επιλογή υγιεινών σνακ και ενδιάμεσων γευμάτων μπορούμε να χτίσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.  Θυμηθείτε ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα είναι βασικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας, ανεξάρτητα από το περιβάλλον εργασίας.