Ο διαβήτης κύησης αποτελεί μια από τις τρεις κατηγορίες σακχαρώδη διαβήτη με τις οποίες μπορεί να διαγνωστεί μια εγκυμονούσα γυναίκα. Πρόκειται για ένα είδος διαβήτη κατά τον οποίο ο κίνδυνος αφορά τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο και απαιτείται κατά βάση χορήγηση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση του. Οι διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελούν την βασική αίτια εμφάνισης αυτής της νόσου ανεξαρτήτου ηλικίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των γυναικών μετά τον τοκετό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επανέρχονται ξανά στα φυσιολογικά όρια. Ωστόσο, η σωστή διατροφική αντιμετώπιση και η συστηματική παρακολούθηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα πριν και μετά τον τοκετό αποτελεί κλειδί τόσο για την υγεία της μητέρα όσο και του εμβρύου.
Κατά μέσο όρο μία στις 20 εγκύους γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης, χωρίς να γνωρίζει.
Τι θα πρέπει να προσέξει μια μέλλουσα μητέρα με διαβήτη κύησης στη διατροφή της;
Σωστή κατανομή υδατανθράκων σε κάθε γεύμα
Από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες (όπως το ψωμί, το αλεύρι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες ) είναι απαραίτητοι τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας μέτριος περιορισμός των ημερήσιων προσλαμβανόμενων υδατανθράκων, 20% των συνολικών προσλαμβανομένων θερμίδων, μπορεί να μην επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα διαβητικό άτομο. Σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη ποσότητα υδατανθράκων ποικίλει ανάλογα άτομο, αφού κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά. Συνεπώς, η σωστή ποσότητα και κατανομή τους μέσα στα γεύματα της ημέρας συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου.
Αποφυγή παράλειψης γευμάτων
Το βασικότερο όφελος που προσφέρουν τα μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα είναι η διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Η παράλειψη γευμάτων και η πολύωρη νηστεία ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εμφανίζοντας τις λεγόμενες υπογλυκαιμίες. Η διατήρηση του σταθερού σακχάρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εγκύους με διαβήτη κύησης. Τρία κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή τους. Ειδικά οι γυναίκες που λαμβάνουν ινσουλίνη τις βραδινές ώρες κρίνεται απαραίτητη η λήψη ενός μικρού γεύματος πριν τον ύπνο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουν τυχόν νυχτερινές υπογλυκαιμίες.
Αποφυγή απλών σακχάρων
Η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που περιέχουν απλά σάκχαρα, όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα παγωτά, τα μπισκότα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά κρίνεται απαραίτητη για μια γυναικά με διαβήτη κύησης. Η σακχαρίνη δεν θα πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατανάλωση προϊόντων για διαβητικούς, όπως είναι τα έτοιμα γλυκά, καθώς μπορεί να περιέχουν συντηρητικά που δεν είναι κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.
Επιλογή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 3 φρούτων ημερησίως. Προτιμήστε να τα καταναλώνεται στην άγουρη εκδοχή τους και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, ώστε να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τακτική φυσική δραστηριότητα
H φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχημένου ελέγχου του διαβήτη κύησης. Όταν οι μύες δουλεύουν έχουν ανάγκη από ενέργεια την οποία προσλαμβάνουν από το σάκχαρο που κυκλοφορεί στο αίμα. Με βάση πάντα τις οδηγίες του γιατρού προσαρμόστε στην καθημερινότητας σας μια μικρή φυσική δραστηριότητα.
Συμπερασματικά
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής κατά την διάρκεια της κύησης με διαβήτη είναι η επιλογή μιας σωστής διατροφής και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Η υιοθέτηση των παραπάνω απλών κανόνων καθώς και η εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με το διαβήτη κύησης θα οπλίσουν τις νέες μανούλες με τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Η επίβλεψη από έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο αποτελεί το κλειδί στην διατροφική αντιμετώπιση της νόσου.